Senatori zamolili Google i Apple da zabrane informacije koje su protiv prava na abortus

Grupa američkih senatora poziva Google i Apple da implementiraju nove politike prodavnice aplikacija koje zabranjuju programerima da prikupljaju podatke koji bi pretili ženama koje traže abortus.

Senatori zamolili Google i Apple da zabrane informacije koje su protiv prava na abortus

Američki senatori zabrinuti za korisničke podatke

Ukazujući na rasprostranjenost online platformi koje prodaju korisničke informacije brokerima podataka, grupa upozorava da bi tužioci za abortus i “čak i osvetnici” mogli da iskoriste te prakse da zastraše žene koje traže abortus ili ih retroaktivno uznemiravaju. Pisma senatora su usledila nakon odvojenog poziva demokrata iz Kongresa koji je stigao prošle nedelje, apelujući na Google da prestane da prikuplja podatke o lokaciji zbog mnogih istih zabrinutosti.

Ideja da različite grupe, uključujući agencije za sprovođenje zakona, mogu da koriste podatke aplikacija nije zamišljena pretnja. Nedavni izveštaj Centra za privatnost i tehnologiju Džordžtaunskog zakona otkrio je da je imigraciona i carinska služba izgradila sistem masovnog nadzora koji uključuje informacije o skoro svim stanovnicima SAD-a, a to je učinio delimično kupovinom podataka od privatnih kompanija.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Google nudi 5 miliona dolara za pronalazak realne primene kvantnog računara
SBB

Tagovi: ,