Sigurnosna kopija – šta je to?

Istraživanja sprovedena na nivou Evropske unije kažu da polovina preduzeća koja izgubi podatke propadne za nekoliko meseci, a 90 odsto za dve godine. Ukupna šteta do koje dođe u EU tokom samo jedne godine zbog gubitka podataka procenjuje se na više od 23 milijardi evra. Moguće rešenje je iStor DataVault.

services_web_istorStudija Švajcarske kompanije iStor, koja se bavi sigurnosnim kopiranjem podataka, ustanovila je da od sto firmi samo nekoliko upotrebljava prava rešenja za backup. Još uvek je mnogo kompanija koje uopšte nisu svesne opasnosti od gubitka podataka i ne razmišljaju o sigurnom kopiranju. To može da se reši malim ulaganjem, što znači da problem nije u finansijama, već u neodgovornosti i nepoznavanju problematike.

Šta kažu statistika i ocene?

U ovoj godini svaki četvrti korisnik računara će izgubiti podatke. U Evropskoj uniji godišnje se ukrade 90.000 računara, dakle oko 245 dnevno ili deset na sat. U 24% slučajeva do gubitka podataka dolazi iz razloga na koje korisnik ne može uticati. Glavni razlozi za gubitak podataka (izvor: iStor) su:

  • 39% neispravnost hardvera
  • 37% ljudska greška
  • 12% greška u softveru
  • 5% virusi
  • 3% prirodne katastrofe
  • 3% kriminal

Glavni problemi kod skladištenja podataka

Mnogo vremena i resursa se troši na izvođenje i kontrolu, nema centralizovane kontrole i upravljanja, kopiranje oduzima puno vremena a podataka ime sve više i više. Skladištene kopije nisu kriptovane, a vraćanje podataka je kompleksan i dugotrajan proces. Za skladištenje upotrebljavamo različite vrste medija, među kojima su često i magnetne trake koje nisu pouzdane. Neki stručnjaci ocenjuju da je više od 50% magnetnih traka delimično ili u potpunosti nečitko.

Vatrostalni ormari su u većini slučajeva jedina zaštita za medije. Pravilo je da vatrostalni ormar bude barem 250 metara udaljen od izvora. Podatke moramo čuvati na udaljenoj lokaciji – najviše zbog sigurnosti skladištenih podataka, kao i zbog zakonskih uredbi.

Podatke iz prenosivih računara uopšte ne skladištimo ili to radimo retko, a obično uradimo jednu kopiju. Nisu mali ni troškovi klasičnih rešenja za kopiranje (softver, hardver, kasete, trezor…) Zbog toga, po podacima firme Gartner, već je oko 70% preduzeća odlučilo da svoje sigurnosne kopije i arhive čuvaju online ili van kompanije (off‑site).

Glavna delatnost kompanije iStor je sigurnosno skladištenje podataka na udaljenu lokaciju. Od samog početka razmišljali smo o centrima za obnovu posle katastrofe (disaster recovery). Takvi centri postoje u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i drugim zemljama. Sređeni backup i povraćaj podataka posle eventualne katastrofe su ogledalo kompanije i značajan faktor za ocenjivanje i biranje partnera.

“Mogli bismo čak reći i ovako – recite mi kako ste organizovali skladištenje podataka i reći ću vam kakva ste firma. Kompanije nisu svesne efekta domina, jer gubitak podataka jedne kompanije može značiti propast druge. Sada je  uobičajeno da organizovane kompanije proveravaju kakav backup imaju njihovi poslovni partneri“, izjavio je Slobodan Simović, head of iStor program u Amisu.

Najznačajnija prednost iStor‑a povezana je sa rešenjem iStor DataVault koji omogućava potpunu i jednostavnu zaštitu podataka u realnom vremenu – lokalno i na udaljenim lokacijama. iStor DataVault je pouzdano i centralizovano rešenje za sigurnosno skladištenje podataka. Obuhvata moćne funkcije za optimizovano skladištenje i vraćanje podataka, naravno uz zakonsku saglasnost. iStor DataVault pojednostavljuje zaštitu podataka – od jednostavnog izvršenja i automatskih operacija, do neposredne zaštite ili prenosa podataka na udaljenu lokaciju i brzog vraćanja. Izuzetno efikasne su kompresija i duplikacija podataka koje bitno smanjuju vreme potrebno za sigurnosno skladištenje podataka, potrošen prostor i upotrebu Interneta. Deduplikacija se vrši na nivou kompletne kompanije, zajedno sa udaljenim kancelarijama i mobilnim korisnicima.

istor.net, +381 11 6555-995

(Objavljeno u PC#196)

Facebook komentari:

Tagovi: , ,