Silicijum koji emituje svetlost za brže čipove

Pomak ka sve manjim čipovima nailazi na sve više i više prepreka, uključujući i sama ograničenja silicijuma – dok bi optičke veze omogućavale gušće, brže procesore eliminišući toplotne i energetske probleme, silicijum je loš u emitovanju svetlosti. Ili bolje rečeno, bio je.

PCPress.rs Image

Istraživači Tehnološkog univerziteta u Eindhovenu razvili su, kako kažu, prvu leguru silicijuma koja može da emituje svetlost. Izum je mešavina silicijuma i germanijuma u heksagonskoj strukturi koja omogućava prorez u obliku trake (i tako emituje svetlost).

Rezultat nakon 50 godina rada

Naučnici se ovim bave oko 50 godina, rekli su sa univerziteta, a tim je stvorio heksagonski silicijum još 2015. godine. Međutim, do sada nisu mogli da dobiju rezultat da emituje svetlost, kada su smanjili broj nečistoća i nedostataka.

Tim još uvek mora da proizvede laser pre nego što stvore tehnologiju koja bi mogla da se koristi u čipovima, a ostalo bi i dosta sitnica pre nego što vidite u prenosnoj elektronici. Ipak, taj laser se očekuje u 2020. godini, a ovaj najnoviji razvoj događaja bio je najveća prepreka. Od sada, glavni izazov je učiniti tehnologiju praktičnom.

Pročitajte i:  Apple razvija moćan čip za Apple Car projekat

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,