N Central domination

Singapur nudi Bluetooth COVID-19 trekere starijim građanima bez pametnog telefona

Iako danas često smatramo da svi imaju pametne telefone, to nije slučaj. Zemlje širom sveta se nadaju da će pomoću uređaja pratiti kontakt između onih sa COVID-19 i ostatkom javnosti. Kako bi tu funkciju približili starijim osobama, vlada u Singapuru šalje Bluetooth priveske pod nazivom TraceTogether tokene.

PCPress.rs Image

Singapur poklanja

Oni mogu da komuniciraju jedni sa drugima – kao i sa aplikacijom za pametne telefone TraceTogether– da bi vodili evidenciju o tome ko je stupio u kontakt sa virusom, pri čemu nije potreban pametni telefon.

Prednost se daje starijim osobama koje imaju malu podršku porodice ili imaju probleme sa mobilnošću. Što se više tokena napravi, to će ići širem spektru starijih građana. Ukoliko korisnik stupi u kontakt sa nekim ko ima COVID-19, službenik za traženje kontakata će ih kontaktirati tako da znaju da se testiraju. Ukoliko pružalac zdravstvene usluge utvrdi da je osoba uhvatila virus, podaci se mogu preuzeti sa uređaja radi dubljeg uvida u to sa kim je osoba došla u kontakt.

Pročitajte i:  Vakcina od mikročestica automatski obezbeđuje buster doze

Izazovi privatnosti

Da bi rešili pitanja vezana za privatnost, tokeni TraceTogether nemaju WiFi, mobilnu ili GPS mogućnost, i sadrže samo podatke od proteklih 25 dana. (Smatra se da period inkubacije za COVID-19 iznosi oko 14 dana.)

Ovi uređaji će pomagati starijim osobama da ostanu na sigurnom i brzo dobiju pomoć ako je potrebno. Lako je zaboraviti da neki ljudi nemaju pametne telefone, tako da bi ovi privesci mogli da upotpune jaz.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,