BIZIT Seminar

Sintetička rožnjača omogućava vraćanje vida

Jedan slabovidi građanin povratio je vid uz pomoć veštačke rožnjače, a radi se o pacijentu starom 78 godina, koji je bio slep poslednjih nekoliko godina. Poduhvat je omogućila kompanija CorNeat, a ovo je prvi implant koji omogućava zamenu oštećene rožnjače bez potrebe za ljudskim donatorima. Pacijent je odmah nakon operacije mogao da prepozna članove porodice, te da pročita brojeve ispisane na kartonu koji je od njega bio udaljen nekoliko metara.

PCPress.rs Image

Rožnjača je providni, kružni prednji deo oka, koji služi kao zaštita, a može da se ošteti usled mehaničkih povreda ili bolesti. Veštačke rožnjače su postojale i ranije, , ali su zbog kompleksnosti operacije obično bile poslednji izbor lekara. CorNeat implant zahteva prilično jednostavnu proceduru, sa minimalnim brojem rezova, pa se očekuje da ga lekari brzo usvoje.

Deset pacijenata u Izraelu čeka svoje implante, budući da su dobili zeleno svetlo za operacije. Sa testiranjima bi trebalo da se počne i u Kanadi, te u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Holandiji. Implant ne sadrži elektronske elemente, a kreatori ističu da bi mogao da pomogne više nego neko robotsko oko.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,