ePlaneta

Sjedinjenim Državama će nedostajati 67.000 radnika za proizvodnju čipova do 2030.godine

Prema jednoj studiji, američka industrija poluprovodnika sočiće se sa nedostatkom od otprilike 67.000 radnika do 2030. godine.

PCPress.rs Image

Polovina tih poslova obuhvataće inženjere

Predviđa se da će radna snaga u industriji čipova porasti na 460.000 do kraja decenije, što je povećanje sa otprilike 345.000 od ove godine. Međutim, prema trenutnoj stopi kojom ljudi završavaju škole, SAD neće proizvesti dovoljno kvalifikovanih radnika da popune to povećanje. Istraživanje je objavilo Udruženje poluprovodničke industrije (SIA) i Oxford Economics.

Studija dolazi u trenutku dok Sjedinjene Države rade na jačanju svog domaćeg sektora za proizvodnju čipova. Zakon o čipovima, odnosi se na novac koji se izdvaja za nova proizvodna mesta, istraživanje i razvoj.

Ministarstvo trgovine nadgleda subvencije za proizvodnju od 39 milijardi dolara koje su predviđene ovim zakonom. Kompanije kao što su Intel, TSMC i Samsung Electronics navode da će se prijaviti za subvencije. Zakon je takođe stvorio poreski kredit od 25 odsto za izgradnju novih fabrika za čipove, koji iznosi 24 milijarde dolara.

Pročitajte i:  SAD potpisale sporazum sa 3 giganta društvenih medija u cilju sprečavanja distribucije sintetičkih droga

Fabrike će otvoriti nova radna mesta, saopštila je SIA. Nedostatak radnika obuhvata informatičare, inženjere i tehničare. Otprilike polovina budućih poslova u industriji čipova obuhvataće inženjere.

„Ovo je problem sa kojim se suočavamo već duže vreme“, rekao je predsednik SIA John Neuffer. „Međutim, sa Zakonom o čipovima i povećanjem proizvodnje, stvara se snažan utisak o težini problema sa kojim se već dugo vreme suočavamo.

Nedostatak kvalifikovanih radnika za proizvodnju čipova deo je samo većeg nedostatka kvalifikovanih radnika iz oblasti kao što su nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika u SAD, navodi se u izveštaju. Do kraja 2023.godine 1,4 miliona pozicija mogu ostati nepopunjena.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,