Skočila upotreba piraterije u Evropi

Kompanija Muso za praćenje piraterije objavila je da je u Velikoj Britaniji od početka epidemije Korona virusa posećivanje sajtova sa piratskim filmovima povećano za oko 43%. I dok raste piraterija kada su u pitanju filmovi, broj piratskih striming sajtova je u opadanju, jer nema sportskih prenosa u poslednjih mesec i po dana.

povećana piraterija

Najveći porast piraterije u Italiji

Podaci kompanije Muso pokazuju i statistiku za druge države. Kada je u pitanju Evropa, Italija definitivno dominira u povećanju piraterije od čak 66%. Što se ostalih podataka tiče o Velikoj Britaniji, primećen je pad piratske televizije za oko 5%, kao i pad od 50% u sportskim prenosima. Podaci koji su upoređivani bili su oni sa kraja februara ove godine, i oni prikupljeni krajem marta. Takođe je primećeno da je trend upotrebe piraterije takav da je usko povezan sa povećanjima cena zvaničnog, plaćenog sadržaja.

Baš kao što je Netflix profitirao od ove zaraze, tako se i piratski sajtovi ponovo raduju velikom broju posetilaca. Softverska piraterija stoji nešto drugačije, i ona je u porastu za oko 29% u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a više od 41% u Italiji. Urednik TorrentFreak-a je potvrdio brojke o kojima je Muse izvestio, i kaže da su one u skladu sa očekivanjima.

Izvor: BBC

Facebook komentari: