Societe Generale i UniCredit planiraju spajanje?

Dve velike banke koje dolaze iz Italije i Francuske, Societe Generale i UniCredit, navodno planiraju spajanje u jednu banku koja bi bila vredna nekoliko biliona evra! Ako zaista dođe do spajanja, šta mogu da očekuju korisnici ovih banaka u Srbiji?

Societe Generale i UniCredit planiraju spajanje Srbija krediti banke

Kako prenosi Financial Times, u toku je proces spajanja poznatih banaka, UniCredit iz Italije i Societe Generale iz Francuske. Razgovori su još uvek u preliminarnoj fazi, s tim da izvori FT navode da je UniCredit banka izuzetno zaintersovana. Ideju o spajanju najviše zastupa CEO UniCredit banke Jean-Pierre Mustier. Kako navode izvori do kojih je došao FT, Mustier već mesecima pokušava da realizuje ovu ambicioznu ideju. Zvaničnog odgovora nije bilo iz centrale UniCredit banke, već je samo prokomentarisano da banka ima plan da se transformiše naredne godine. S druge strane, Societe Generale je za Reuters odbio da komentariše vest o spajanju sa UniCredit bankom.

Šta bi bilo kad bi se spojile banke UniCredit i Societe Generale

Iako još uvek nema zvanične potvrde, stručnjaci su izračunalo da bi nova banka bila vredna oko 2,5 biliona dolara kad se uzmu u obzir pozajmice. Mustier veruje da bi Societe Generale bio idealni partner za italijansku banku što bi dovelo do jačanja pozicija u Istočnoj Evropi. Kako su obe banke pozicionirane na srpskom tržištu, za očekivati je da bi njihovo spajanje dovelo do velikih promena na tržištu.

Svakako da bi spajanje dovelo do većih ulaganja i pozicioniranja na tržištu, što bi dovelo i do povoljnijih uslova za uzimanje kredita. Interesantno je da je u Srbiji trend smanjivanja broja banaka, a jedna od vesti je bila i najava da Societe Generale odlazi iz zemlje.  Da li se ova najava može tumačiti kao deo spajanja?

Izvor: Financial Times

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,