SoftBank kupio 20% kompanije Uber

Japanski tehnološki gigant SoftBank kupio je 20% od kompanije Uber, čime time okončao pregovore koji su trajali mesecima.

PCPress.rs Image

Ovaj potez je vrednost Uber-a spustio za 30%, te je sa 70 došla na 48 milijardi dolara, a čemu su doprinele i poteškoće sa kojima se kompanija suočavala tokom 2017. godine. Ipak, važniji od uticaja koji kupovina ima na vrednost kompanije, jeste onaj koji se tiče odnosa koji će SoftBank imati prema nekadašnjem izvršnom direktoru Uber-a, Travisu Kalanicku, koji još uvek utiče na poslovanje kompanije. Kalanick je podneo ostavku sredinom 2017. godine, a zbog brojnih skandala, ali je zadržao mesto u upravnom odboru, u kojem je okružen saveznicima, te kontroliše 16% glasova prilikom donošenja odluka.

PCPress.rs Image

Ugovor sa kompanijom SoftBank donosi i nove uslove, koje je upravni odbor Uber-a odobrio u oktobru, te će se, prema njima, broj članova odbora sa 11 povećati na 17, te dva mesta idu SoftBank-u, što će umanjiti moć koju ima Kalanick. SoftBank je deonice kupovao od investitora, a po ceni od 33 dolara po jedinici, a spekuliše se da će direktno od Uber-a kupiti i deonice u vrednosti od milijardu dolara. Uber je tako poslednji dodatak velikoj listi kompanija u kojima SoftBank ima neki udeo.

Pročitajte i:  Uber će upozoravati putnike da vežu pojas

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,