BIZIT plus

Sony gađa visoko

I Xperia S nam se veoma dopadala. A sada se Sony dodatno potrudio i predstavio vrhunski model Xperia Ion kako bi osigurao mesto u XL ligi

xperia2

Ni Sony nije ostao imun na trend velikih ekrana. To potvrđuje novi Xperia Ion, koji je predstavljen kao high end model smart telefona, iznad Xperije S. Ekran koji umesto 4,3 ima 4,6 inča osetno je veći, a pored toga Ion, čija je cena 549 evra, i koji svakako spada među povoljnije telefone, ima mnogo sličnosti sa sestrinskim modelom.

Izliven iz jednog dela

Oba modela pokreće isti dvojezgarni Qualcomm procesor Snapdragon MSM 6260 s radnim taktom od 1,5 GHz, koji uz podršku velikodušne RAM memorije od jednog gigabajta besprekorno otvara menije i aplikacije. Pritom Android 4.04 kod Ion‑a još bolje koristi hardver nego verzija 2.3 kod Xperije S, što se može videti na primeru browser‑a koji bolje funkcioniše. U skladu s potrebama u praksi, Sony je ugradio skladišnu memoriju od 11 gigabajta, znatno manje od 26 gigabajta ugrađenih u Xperiju S, ali zato ovde postoji utičnica za Micro SD kartice, pa jeftino možemo da je nadogradimo. Kartica od 32 gigabajta košta oko 20 evra, pa svako za sebe može da odluči koliko raznih sadržaja, muzike, filmova i slika želi da skladišti na njemu.

Pročitajte i:  Oznaka „PS5 Pro Enhanced“ za Sony konzole

U svakom slučaju, prikaz sadržaja je odličan. Tome, naravno, doprinosi veliki 4,6‑inčni ekran, koji s rezolucijom od 1280 x 720 tačaka spada u istu kategoriju kao i hvaljeni, ali znatno manji ekrani poslednje iPhone generacije. Dakle, data je odlična osnova za prikaz složenih internet stranica i HD video‑snimaka. Međutim, neutralan prikaz u tako visokoj rezoluciji ne pričinjava zadovoljstvo samo u idealnim uslovima: čak i pri snažnoj sunčevoj svetlosti, osvetljaj ekrana od 500 cd/m2 dovoljan je da obezbedi odličnu čitljivost; to je nešto što se ne podrazumeva samo po sebi. Ion takođe ima Micro HDMI priključak preko koga može da prenosi sliku na televizor ili moderne projektore, a u slučaju potrebe i preko docking stanice koja košta nepunih 50 evra.

Više detalja je u njemu, ali to se ne odražava na težinu

Veći ekran mora da se odražava i na dimenzije i na težinu, to je neminovno. Međutim, samo sedam grama za četiri milimetra šire kućište nego kod Xperije 7, to je odličan kompromis, budući da je čitljivost bolja i da se navigacioni elementi preciznije prikazuju. Tim pre što se debljina Xperije Ion, koji je odlično izrađen i opremljen zaštitnim staklom u odnosu na manji sestrinski model, nije promenila: nežno zaobljenih jedanaest milimetara možemo neupadljivo da nosimo u džepu sakoa. Xperia Ion je izuzetno elegantan i ne mora ni pred kim da se krije: teško da će se iko požaliti na njegov izgled.

Pročitajte i:  Sony je navodno pauzirao proizvodnju PSVR 2  

Kada je reč o opremi, Sony je već ionako bogato snabdevenom Android‑u podario razne multimedijalne poslastice, na primer, Timescape, Hub za novosti sa Facebook‑a i Twitter‑a, kao i Wisepilot, program za navigaciju. To su aplikacije koje povećavaju upotrebljivost smart telefona. Samo poslovnim korisnicima važan je podatak da fabrički instalirani paket Mobilsystems Office Suite 6 može samo da čita dokumente, a za obradu morali bismo da platimo i nadogradimo program.

Prosečno trajanje baterije

Malo su nas iznenadili rezultati koje smo dobili nakon što smo u laboratoriji testirali izdržljivost baterije. Jer, iako su Japanci Ion‑u uz veći ekran dali i veću fiksno ugrađenu bateriju koja je sa S‑ovih 1715 mAh narasla na 1900 mAh, baterija traje kraće – pada na zadovoljavajuća četiri sata u kombinovanom režimu rada – što je slabo. Zvuk je u svim okolnostima odličan, pa tu nemamo nikakvih zamerki. Antena je dobra u GSM mreži, dok u UMTS mreži ne postiže isti kvalitet iako je premašila rezultate sestrinskog modela S.

Pročitajte i:  Sony želi da PlayStation ekskluzive dolaze ranije za PC

Zaključak

Da baterija duže traje, ovaj telefon bi sigurno postao pravi hit. Tako Sony, iako nije uspeo da obori rekord u poenima, zahvaljujući prvoklasnom 4,7‑inčnom ekranu uspeva da se uvrsti u ovu klasu uređaja koju su formirali drugi proizvođači. Kombinacija velikodušne interne memorije, mogućnosti proširenja putem memorijske kartice, moćnog procesora i softverske opreme koja se zasniva na Android‑u 4, Sony Xperia on pretvara u zanimljivu alternativu na tržištu smart telefona, i to za 549 evra, što čak i nije previše za ovu klasu.

xperia1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preuzeto iz časopisa connect

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,