Sony i Honda otkrivaju planove za proizvodnju EV

Sony i Honda nedavno su najavili planove za zajedničku proizvodnju EV, pri čemu će se Honda fokusirati na proizvodnju a Sony će kreirati platformu za usluge mobilnosti.

PCPress.rs Image

Nova zajednička kompanija

Kompanije žele da formiraju zasebnu firmu. „Delimo stav da je bolje da zajedničko preduzeće bude nezavisno, nego da ga vežemo za Sony ili za Hondu“, rekao je predsednik i izvršni direktor Sony-ija Kenichiro Yoshida.

Yoshida nije otkrio više detalja, ali je rekao da postoji “mogućnost” da kompanije prodaju udeo u zajedničkom preduzeću ili imaju inicijalnu javnu ponudu. „Nadam se da ću u nekom trenutku u bliskoj budućnosti moći više da govorim o tome“, dodao je Yoshida.

Kompanije su najavile zajedničku firmu još u martu. Sony je rekao da ima za cilj da „ispuni svet emocijama kroz moć kreativnosti i tehnologije“. Kompanija želi da stvori sistem mobilnosti “usredsređen na bezbednost, zabavu i prilagodljivost”.

Prošle godine, Honda je najavila planove za prebacivanje čitave linije vozila na EV i vozila sa gorivnim ćelijama do 2040.godine. Shodno tome, kompanija će uložiti 40 milijardi dolara i lansirati 30 novih modela EV do 2030.godine.

Pročitajte i:  Da li je potrebna katoda visoke čistoće? 

Još nije jasno kako će se Sony uklopiti u te planove. Međutim, Honda je daleko iza svojih rivala. Njen jedini pravi EV koji se prodaje na zapadu je Niche, dok se u Evropi prodaje samo Honda E.

Sony veruje da bi druge tehnološke kompanije poput Apple-a, uskoro mogle da uđu u borbu i da će električna vozila postati sve više društvenija poput konzola za igre ili robotskog psa Aibo-a.

„Mobilnost postaje mnogo više od usluge“. Želimo da doprinesemo evoluciji mobilnosti pružajući osnovu mrežnim funkcijama,” rekao je Yoshida.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: