Sony kreira tim za prezervaciju igara

Kada Sonijeva proširena PlayStation Plus usluga počne da se pokreće sledećeg meseca, ona će se integrisati u PlayStation Now, koja nudi pristup stotinama igara starijih generacija konzola. Sada se čini da kompanija postaje još ozbiljnija po pitanju očuvanja legendarnih hitova.
Prema objavama na Twitter-u i LinkedIn-u koje je primetio Video Games Chronicle, Soni je angažovao inženjere koji će radi u tzv. Preservation timu. Ideja je da se počeci industrije igara nikada ne zaborave.

PCPress.rs Image

Za sada nema zvaničnih objava

Nije sasvim jasno na čemu će tim za očuvanje raditi niti koji su ciljevi kompanije Soni za to. Soni nije uvek radio sjajan posao očuvanja igara. Mnoge PS1 igre su radile na PS2 i originalni PS3 modeli su mogli da pokreću mnoge PS1 i PS2 igre, ali niste mogli da puštate diskove starijih generacija na PS4. PS5, međutim, podržava sve osim nekoliko PS4 naslova.

Kompanija je prošlog leta zatvorila izlog digitalnog PSP-a, iako je odustala od plana za zatvaranje prodavnica PS3 i Vita nakon značajne reakcije publike. Nema garancije da će svaka PS3 i PSP ekskluziva biti dodata u novu uslugu PS Plus, koja neće uključivati Vita naslove, tako da će neke igre biti izgubljene u pesku vremena.

Pročitajte i:  Sledeći DLC Final Fantasy XVI uskoro 

Dobro je videti da Soni stavlja veći naglasak na očuvanje igara. Neprofitne organizacije i projekti vođeni fanovima prednjačili su na tom frontu. PC gejmeri, naravno, imaju pristup naslovima koji datiraju nekoliko decenija. Microsoft shvata da ljudi i dalje žele da mogu da igraju stare igre na modernim platformama i poslednjih godina stavlja veći naglasak na kompatibilnost unatrag. Xbox Series X/S može da pokreće igre čak i od originalnog Xbox-a. Međutim, kao i Soni, Nintendo nije baš bio sjajan u očuvanju igara. Sledeće godine će zatvoriti 3DS i Wii U prodavnice i verovatno neće preneti svaku igru sa tih konzola na Nintendo Switch. Mnoge od tih igara biće nedostupne budućim generacijama igrača.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,