„Sony Media Solutions Roadshow“ u Beogradu

Sony-IMG_0504 Kompanija „Sony“ 26. i 27. februara u Beogradu predstavlja najnovija tehnološka dostignuća u oblasti TV i video produkcije i emitovanja, na regionalnom stručnom skupu i izložbi vrhunskih profesionalnih HD rešenja za TV i video produkciju i emitovanje.

U znaku „visoke definicije“ – HD, putujuća manifestacija „Media Solutions Roadshow“ nakon premijernog predstavljanja u Amsterdamu pruža jedinstvenu priliku profesionalnim korisnicima iz Srbije, Rumunije, Mađarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Albanije – da se stručnim savetovanjima, praktičnim demonstracijama i isprobavanjem na licu mesta – uvere koliko su svojim zahtevima pomogli kompaniji Sony da poboljša asortiman „hybridready“ profesionalne HDV opreme.

Primera radi, u domenu karakteristika naglašeno-niske osetljivosti na svetlost, odgovor kompanije je u novom kamkorderu „HVR-Z5E“, dok su zahtevi za zamenljivim objektivima doveli do predstavljanja fascinantne polu-ramene kamere „PMW-EX3“. Serija „XDCAM HD 422“ lansira snimanje bez trake u novu dimenziju zbog čega je već postigla veliki uspeh sa produkcijskim i TV kućama širom sveta.

Integrisani sistem za proizvodnju i obradu, arhiviranje i emitovanje programa, platforma „HDXchange“, omogućava da se brže i lakše dobiju kvalitetne slike spremne za širok spektar upotrebe – od konvencionalnog TV emitovanja, sa trake i DVD-a na mrežu i internet, IPTV i mobilne uređaje.

„Sony Media Solutions Roadshow“ je ujedno prilika da se doživi HD produkcija uživo sa najnovijim reportažnim vozilom „Radio televizije Srbije“ sa pratećim HD i bežičnim
(wireless) kamerama, kao i „super slow” kamerom, prvom u ovom delu Evrope. Više informacija o pojedinim rešenjima predstavljenim na skupu priloženo je kao dodatak
ovom saopštenju, a možete ih pronaći i na korporativnoj adresi kompanije Sony – Broadcast, Business and Professional Solutions: http://www.sonybiz.net/

Dodatne informacije o pojedinim prikazanim rešenjima

Sony-HVR-Z5E HVR-Z5E: profesionalna HDV kamera sa sistemom senzora 1/3-inča 3 ClearVid CMOS

Nova, kompaktna profesionalna Sony HDV kamera „HVR-Z5E“, projektovana je da poveća kreativnost i isporuči najviši standard optičkog i audio kvaliteta.

U ovaj kamkorder ugrađen je novi objektiv „Sony G Lens™“ koje daje odličnu rezoluciju, boju i kontrast za snimke koji oduzimaju dah.

Sistem 3 ClearVid CMOS Sensor ™ koristi tehnologiju Exmor™ i tako obezbeđuje odličnu nisku osetljivost na svetlost. Ova nova kompaktna kamera je idealna kada se zahtevaju izuzetne performanse u uslovima raspoloživog osvetljenja. Ergonomski dizajnirano telo kamere omogućava fleksibilno snimanje u bilo kojim uslovima, uz održanje svetski poznate Sony reputacije kvaliteta i odličnih performansi.

Pročitajte i:  Da li znate šta traži 97% internet korisnika?

Standardne karakteristike kamkordera HVR-Z5E podrazumevaju i 1080/25p HDV progresivne režime snimanja.

Sony-jev novi, jedinstven HYBRID koncept snimanja na traku, hard disk i fleš-memorijske jedinice omogućava simultano snimanje HDV-a i/ili standardnog DV/DVCAM-a na dva medija dajući fleksibilnost i prednosti pri montaži programa u nelinearnom obliku (NLE) i efikasnije arhiviranje.

Više informacija o HVR-Z5E na adresi:

http://www.sonybiz.net/biz/view/ShowProduct.action?product=HVR-Z5E

Sony-pmw_ex3_front_big PMW-EX3 polu-ramena „full-HD“ kamera sa SxS PRO snimanjem za eru evolucije HD-a
XDCAM EX – nova generacija HD sistema snimanja

Kamera PMW-EX3 se nadovezuje na uspešno lansiranje modela PMW-EX1 i sadrži sve njegove izvrsne karakteristike u novom polu-ramenom dizajnu. Pored toga, ovaj kamkorder ima i zamenljivi sistem objektiva, mogućnost sinhronizacije sa ostalim uređajima u studijskom sistemu, „time code“ i mogućnost daljinskog upravljanja koja pruža dodatnu fleksibilnost, nudeći HD studijsko rešenje po niskoj ceni.

Model PMW-EX3 spaja vrhunski nelinearan XDCAM radni proces sa najboljim HD kvalitetom do sada viđenim u polu-ramenoj kameri. Ovo je takođe prva polu-ramena kamera koja pripada legendarnoj „CineAlta 24P“ familiji sa mogućnošću snimanja višestrukih kadrova po stopi od 24P, kao i sa 1080i/720P multiformat operacijom.

Video materijal se može kodovati na 35Mb/s ili 25Mb/s,1080i kompatibilnog režima. Da bi se iskoristila ova mogućnost snimanja sa izuzetnim performansama, kamera PMW-EX3 koristi isti sistem digitalizacije (imaging) kao i model PMW-EX1, koji se sastoji od tri vrste ½-inčnih CMOS senzora, svaki sa efikasnim brojem piksela od 1920×1080.

Za maksimizaciju vremena snimanja, kamera PMW-EX3 ima i dva slota za memorijske kartice što znači da sa parom SxS PRO memorijskih kartica od 16 GB, može da napravi do 140 minuta HD snimka. Na raspolaganju je i veliki asortiman dodatne opreme uključujući USB čitač/pisač, sočiva široke konverzije, bateriju i punjač.

HD kompaktna kamera PMW-EX3 je idealno rešenje za širok spektar korisnika od televizija i kompanija koje se bave emitovanjem signala emitovanje, do nezavisnih snimatelja i filmske produkcije – koji žele izuzetan HD kvalitet slike i vrhunski radni proces od cenovno pristupačne polu-ramene kamere.

Pročitajte i:  Yettel Sve – objedinjena ponuda za mobilnu telefoniju, kućni internet i TV

Više informacija o PMW-EX3 na adresi:

http://www.sonybiz.net/biz/view/ShowProduct.action?product=PMW-EX3

Sony-XDCAM-HD422 XDCAM HD 422: Vrhunska XDCAM HD kamera koja snima HD materijal do 50Mb/s na „Dual Layer“ disk – Tri 2/3-inčni CCD senzori, puna 1920 x 1080 4:2:2 operativnost i mogućnošću konverzije 1080/720.

XDCAM sistem produkcije je prvi put uveden 2003. godine, nudeći revolucionarni zapis u vidu fajlova na optički „Profesionalni disk“. XDCAM HD je lansiran 2006. godine sa kamerama i opremom koje snimaju HD video materijal do 35Mb/s na iste 23.3GB Profesionalne diskove.

Model PDW-700 podiže XDCAM HD performanse na novi nivo – snima HD snimke izuzetnog kvaliteta do 50Mb/s na „Dual Layer“ profesionalne diskove od 50GB. Kamera PDW-700 ima tri 2/3-inčna napredna CCD senzora, svaki sa punom 1920 x 1080 rezolucijom i korišćenjem novorazvijene tehnologije „Power HAD™ FX“. Konverzija od 14 bit A/D, uzorkovanje i snimanje 4:2:2 i napredne digitalne obrade signala obezbeđuju izuzetan kvalitet slike. Kamera PDW-700 takođe podržava snimanje u formatima 1080 i 720-linija.

Kamera PDW-700 stvorena je da poveća draž XDCAM HD za primene u domenu vesti, TV drame, dokumentaraca i visokoprofilnih zabavnih programa, koji zahtevaju izgled visokog kvaliteta.

Snimanje u fajlovima na Profesionalnim diskovima, rad sa ikonicama i „proxy“-jem čine kameru PDW-700 idealnom za brze i dinamične vesti i živu primenu gde je vreme produkcije kritični zahtev.

Više informacija na adresi:

http://www.sonybiz.net/biz/view/ShowContent.action?category=BC&contentId=1184310553385&sectiontype=BC+News&preserveContext=true

Sony-RTS-IMG_0505 Vrhunska (HD) tehnologija u RTS-u: Radio televizija Srbije je prva u regionu počela da emituje signal iz reportažnih kola visoke definicije – HD (high definition) reportažnih kola.

Sliku koju prenose prva digitalna reportažna kola u Srbiji sa 12 HD kamera i jednom super slow (super sporom) kamerom, gledaoci su videli već u decembru prošle godine. Super slow kamera je pri tom prva te vrste u Televiziji Beograd, kao i u ovom delu Evrope.

Ovo su prva reportažna kola koja je RTS kupio od 1983. godine. Projektovana i proizvedena u Sony PSE centralnoj operaciji u „Bejzinstouku“ u Engleskoj. Od Engleske do Košutnjaka, HD kola, teška skoro 30 tona, putovala su 3 dana.

Pročitajte i:  Broj PS4 konzola u upotrebi jednak je broju PS5 konzola

Kada su sportski događaji u pitanju, prvi test ove tehnologije bio je prenos Partizanove utakmice u Ligi šampiona, 7. januara dok će u februaru to biti utakmica „Federejšn kupa“ koji se održava u Beogradskoj Areni, a za vreme „Univerzijade 2009.“ prenosiće sportske događaje sa glavnih borilišta u Srbiji.

HDXchange – kompletno rešenje za kolaborativno mrežno okruženje u proizvodnji televizijskog programa

„HDXchange“ je integrisani sistem za proizvodnju, obradu, arhiviranje i emitovanje programa.

Sony je dizajnirao HDXchange kako bi se pojednostavili kolaborativni tokovi radnih procesa pri proizvodnji. Ova platforma je bazirana na svim dostupnim, otvorenim industrijskim standardima kompjuterske tehnologije, tako da upotrebljeni formati i mediji za akviziciju programa ne ograničavaju kreativnost u izradi programa.

Najveća beneficija Sony sistema produkcije pokazuje se u sprezi sa kamkorderima koji koriste nelinearnu akviziciju kao što su XDCAM, XDCAM HD i novi XDCAM EX*.

Centralni server HDXchange sistema je u potpunosti zaštićen RAID tehnologijom, kojim upravlja jedinstvena baza podataka. Jednostavan „GUI menadžment“ omogućava administratorima sistema da kreiraju i upravljaju individualnim korisnicima ili radnim grupama, koje mogu nesmetano da sarađuju na zajedničkim projektima.

Kako rastu vaše potrebe za kapacitetom skladištenja video materijala, HDXchange može da se proširi dodavanjem dodatnog HD prostora ili dodavanjem rešenja za arhiviranja na traci („Sony PetaSite“).

Veze između centralizovanog servera i individualnih radnih stanica ostvaruje se preko standardnih Ethernet konekcija, tako da je lako integrisati HDXchange u postojeću IT infrastrukturu.

Adekvatna primena ovakvog sistema se može naći u širokom spektru proizvodnje TV programa uključujući SD i HD operaciju ili u sistemima poput „Sony Ziris Digital Signage“ koji služi za informisanje i oglašavanje na velikim ekranima na javnim mestima (aerodromima, šoping-centrima, autobuskim i železničkim stanicama…) .

Više informacija na adresi: http://www.sonybiz.net/biz/view/ShowProduct.action?product=HDXchange

Izvor: TVCOM, PC Press

Facebook komentari: