BIZIT plus

Sony neće odustati od prigovora na spajanje Microsoft-Activision-a

Microsoft je još jednom predložio desetogodišnji ugovor o licenciranju sa Sonyjem kako bi ublažio zabrinutost britanskog nadzornika zbog predloženog preuzimanja Activision Blizzarda.

PCPress.rs Image

Desetogodišnji ugovor da se Call of Duty stavi na PlayStation je oboren

U dokumentu koji je objavila britanska Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA – Competition and Markets Authority), Microsoft je izneo argumente koje je već izneo kako bi opravdao kupovinu u SAD i EU – naime da bi fanovima zapravo bilo od koristi ako bi svoje igre učinio pristupačnijim. Microsoft je takođe rekao CMA-u, u svom odgovoru na februarsko obaveštenje o pravnim lekovima, da je prethodno predložio paket pravnih lekova sa Sonyjem koji bi obezbedio da njegov popularni Call of Duty naslov bude licenciran za objavljivanje na PlayStation-u na deset godina.

Sony je, sa svoje strane, tvrdio da predloženi ugovor nije učinio ništa da obezbedi fer konkurenciju. Proizvođač PlayStation-a je rekao da veruje da bi Microsoft mogao da prekrši duh takvog sporazuma tako što će prigušiti uslugu korisnicima PlayStation-a, ili podići cene Microsoftovih igara na platformama ili servisima za strimovanje koje ne kontroliše. Sony je takođe naveo Microsoftovu „istoriju nepoštovanja obaveza u ponašanju“ kao razlog da ne dozvoli kupovinu Activision Blizzarda i preporučio CMA-u da se spajanje blokira – ili da se podvrgne strukturnom leku umesto ponašajnom.

Pročitajte i:  Sledeći DLC Final Fantasy XVI uskoro 

U odgovoru na pitanja o spremnosti kompanije Sony da pristane na sporazum, portparol Microsofta je ponovio stav kompanije da bi spajanje – i Sonyjev pristanak – bilo dobro za potrošače i tržište.

„Odluka sada leži na CMA-u da li će blokirati ovaj dogovor i zaštititi Sony, dominantnog tržišnog lidera, ili će razmotriti rešenja koja čine više igara dostupnim većem broju igrača“, rekao je portparol Microsofta.

Svi su pomalo krivi što su isključivi

CMA je pokrenuo istragu o spajanju Microsoft-Activision-a prošlog jula. Do septembra je izgledalo prilično ubeđeno da će otkup naštetiti igračima – tako što će proizvođač jedne platforme za igre preuzeti kontrolu nad proizvođačem popularnih igara na više platformi kao što su CoD i World of Warcraft.

Prošlog meseca CMA je zaključio da bi spajanje, u stvari, ograničilo izbor igrača i potencijalno dovelo do viših cena, i izdao je obaveštenje o pravnim lekovima kako bi predložio načine na koje bi Microsoft mogao da ga ubedi u suprotno.

EU je navodno bila zadovoljna ustupcima Microsofta, ali Sony i dalje pokušava da blokira spajanje u Velikoj Britaniji i SAD.

Pročitajte i:  Olakšana popravka Microsoft Surface uređaja 

Smit, koji je nazvao svaki potez za ograničavanje Call of Duty sa PlayStation konzola ekonomski iracionalnim, navodno pokušava da navede Sony da potpiše desetogodišnji ugovor od decembra. Čak je navodno nosio ugovor sa sobom, u slučaju da naiđe na izvršnog direktora kompanije Sony koji se predomislio.

Na osnovu odgovora Microsoftu koji je poslat CMA, Sony verovatno neće promeniti mišljenje.

Krajnji rok CMA za izdavanje konačnog izveštaja je 26. april. U SAD, stvar je trenutno na sudu, gde je sudija nedavno stao na stranu Microsoft-a kako bi primorao Sony da preda interne dokumente koji se odnose na ekskluzivne ugovore – uključujući one koje treba da zadrži igre van Xbox Game Pass-a – kao deo otkrića u slučaju.

Izvor: Theregister

Facebook komentari: