BIZIT plus

Sony očekuje sve veću prodaju PS5 konzola

Kompanija je saopštila da planira da proda 18 miliona PlayStation 5 konzola ove godine jer joj je snažna prodaja igara pomogla da više nego udvostručiti operativni profit u četvrtom kvartalu.

PCPress.rs Image

PlayStation 5 je jedan od glavnih oslonaca kompanije

Međutim, japanska kompanija je upozorila da bi mogla biti primorana da revidira taj proizvodni cilj zbog nove blokade u Kini i širenja COVIDa-19. „Ono što sada mogu da kažem je da možemo da nabavimo dovoljno komponenti za 18 miliona jedinica“, rekao je Hiroki Totoki, glavni finansijski direktor kompanije.

Sony koristi svoju popularnu PlayStation 5 konzolu da podstakne preuzimanje online igara i registraciju za usluge pretplate. Prošle poslovne godine prodao je 11,5 miliona jedinica dok se borio kao i druge kompanije za potrošačku elektroniku zbog prekida u lancu snabdevanja.

Udaljavajući se od tradicionalnog hardvera kao što su televizori, kompanija takođe proširuje svoje softversko poslovanje. U februaru je kompanija najavila akviziciju kompanije Bungle, tvorca “Halo” video igre za 3,6 milijardi dolara.

Profit kompanije Sony za tri meseca do 31. marta porastao je na 138,6 milijardi jena odnosno 1,06 milijardi dolara. Međutim, ta vrednost je ipak nešto niža od procene analitičara odnosno 147 milijardi jena.

Pročitajte i:  Ažuriranje za PlayStation 5 blokira Cronus Zen uređaje za varanje 

Zarada u poslovanju sa igrama i mrežnim uslugama skoro se utrostručila u kvartalu na 55,6 milijardi jena. Ove poslovne godine Sony očekuje da će profit od jedinice pasti za 12 odsto jer ulaže u razvoj igara i troši na akvizicije. Za ceo kvartal koji se završio 31. marta, zarada je takođe povećana profitom i uspehom filma „Spajdermen: Put bez povratka“, za koji je Sony radio realizaciju.

Japanska kompanija je ove poslovne godine prognozirala da će operativni profit pasti na 1,16 biliona jena sa 1,2 biliona jena. To predviđanje je nešto niže od prosečnog profita od 1,21 bilion jena na osnovu predviđanja analitičara.

Takođe, Sony je najavio da će kupiti do 200 milijardi sopstvenih akcija u narednih dvanaest meseci.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,