ePlaneta

Sony predstavio fotoaparat za slabovide osobe

Sony je poznat po kvalitetnim fotoaparatima, a ovog puta želeo je da svoje uređaje približi još jednoj ciljnoj grupi. Slabovide osobe do sada nisu mogle da se bave fotografisanjem, jer jednostavno nisu mogle dobro (ili uopšte) da vide sliku na malim ekranima fotoaparata, pa stoga ni da „uhvate“ pravi kadar.

PCPress.rs Image

Zahvaljujući Sony DSC-HX99 RNV fotoaparatu, to će se potpuno promeniti. Ova kamera je dizajnirana upravo da pomogne njima i da im omogući da uživaju u ovom hobiju. Sistem se sastoji iz dva dela – Sony point-and-shot kamere i tražila sa retinal laser projection sistemom. Kompanija se odlučila da kamera bude Cybershot DSC-HX99, koja je prvi put predstavljena još 2018. godine. Ovaj fotoaparat ima senzor od 18.2 MP, optičku stabilizaciju i sočiva sa 24 -72 mm zumom. To je, suštinski, standardni fotoaparat namenjen svim ljubiteljima fotografija.

Interesantan deo je optičko tražilo – Retissa Neoviewer, koji proizvodi japanska kompanija QD Laser. U pitanju je potpuno nova tehnologija laserske projekcije na retinu, koja se prvi put našla u nekom consumer uređaju. U ovom konkretnom slučaju, digitalna slika sa kamere se projektuje direktno na retinu korisnika. Sony naglašava da ova tehnologija možda neće funkcionisati kod svih slabovidih osoba, ali će osobama kod kojih funkcioniše omogućiti da vide sliku i detalje na njoj, pročitaju informacije sa ekrana i da uspešno snimaju fotografije i video zapise.

Pročitajte i:  Japan pobedio u dvogodišnjem ratu protiv flopi diskova

Cena ovog sistema je 600 dolara, a biće dostupan na tržištu tokom leta ove godine. Interesantno je da sama kamera košta oko 450 dolara, pa se za relativno malu sumu može opremiti i sa ovim dodatkom. Sony navodi da na ovom dodatku neće ništa zaraditi, već samo da pokriva troškove, pa će stoga njegova kupovina biti dostupna samo direktno, kao i da će biti limitirana kupovina samo jednog primerka po kupcu. Takođe, kompanija planira da stupi u kontakt sa japanskim i američkim školama, kako bi ove uređaje obezbedio njihovim slabovidim učenicima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: