BIZIT plus

Microsoft i ChatGPT superkompjuter

Microsoft je potrošio stotine miliona dolara na izgradnju ogromnog superkompjutera kako bi pomogao u pokretanju OpenAI-ovog ChatGPT čet robota. U par postova na blogu Microsoft objašnjava kako je stvorio Azure moćnu infrastrukturu veštačke inteligencije koju koristi OpenAI i kako njegovi sistemi postaju još robusniji.

PCPress.rs Image

Da bi napravio superkompjuter koji pokreće OpenAI projekte, Microsoft kaže da je povezao hiljade Nvidia grafičkih procesorskih jedinica (GPU) na svojoj Azure platformi za računarstvo u oblaku. Zauzvrat, ovo je omogućilo OpenAI-ju da trenira sve moćnije modele i „otključa AI mogućnosti“ alata kao što su ChatGPT i Bing.

Scott Guthrie, potpredsednik Microsofta za veštačku inteligenciju i oblak, rekao je da je kompanija potrošila nekoliko stotina miliona dolara na projekat, navodi se u izjavi datoj Blumbergu. I dok to može izgledati kao kap u čaši za Microsoft, koji je nedavno produžio svoju višegodišnju, više milijardi dolara vrednu investiciju u OpenAI, to svakako pokazuje da je spreman da uloži još više novca u prostor veštačke inteligencije.

Microsoft već radi na tome da Azure AI mogućnosti učini još moćnijim lansiranjem svojih novih virtuelnih mašina koje koriste Nvida H100 i A100 Tensor Core GPU, kao i Quantum-2 InfiniBand umrežavanje, projekat koji su obe kompanije zadirkivale prošle godine. Prema Microsoft-u, ovo bi trebalo da omogući OpenAI-u i drugim kompanijama koje se oslanjaju na Azure da obučavaju veće i složenije AI modele.

Pročitajte i:  ChatGPT dobija „pamćenje“  

„Videli smo da ćemo morati da izgradimo klastere posebne namene koji će se fokusirati na omogućavanje velikog opterećenja obuke i OpenAI je bio jedan od prvih dokaza za to“, kaže u izjavi Eric Boyd, Microsoftov korporativni potpredsednik Azure AI. „Blisko smo sarađivali sa njima kako bismo saznali koje su ključne stvari koje su tražili dok su gradili svoje okruženje za obuku i koje su ključne stvari koje su im potrebne.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,