Sony predstavio prvi 48 MP senzor za pametne telefone na svetu

Sony-eva divizija za pametne telefone i dalje beleži ne tako impresivne performanse, ali kompanija ostaje vodeća na tržištu fotografskih senzora. Kompanijina najnovija kreacija, IMX586, obećava skok u kvalitetu slike dramatično povećavajući rezoluciju na 48 efektivnih MP (8000×6000), za šta Sony kaže da je najveći broj piksela u industriji.

Kvalitet slike nije samo stvar dodavanja više MP – to može biti kontraproduktivno, a manji pikseli vode do mutnijih fotografija pri slabom osvetljenju. Pikseli od 0,8 mikrona koji se koriste u ovom senzoru će biti zapravo najmanji na tržištu. Međutim Sony tvrdi da će se ovo izvesti pomoću quad Bayer niz filtera u boji i omogućiti da svaki piksel koristi signale iz četiri susedna piksela, koji navodno podiže osetljivost na svetlo na ekvivalent slika od 12 MP snimljenih sa 1.6-mikronskim pikselima.

Telefoni od Nokia 808 PureView-a iz 2012. godine pa sve do ovogodišnjeg Huawei P20 Pro eksperimentisali su sa sličnim „pixel-binning“ tehnikama na senzorima sa 40 MP ili višim. Sony zadržava veličinu od 8 mm dijagonale, što znači da neće biti potrebe za ogromnom kamerom, mada će objektiv ispred senzora, naravno, igrati veliku ulogu u mogućnosti kamere da generiše sliku. Fokus je takođe na proizvodnji korisnih slika od 48 MP, što možda nije neverovatno korisno za svakodnevne snimke, ali bi trebalo bar da omogući mnogo bolji digitalni zum.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija: siguran put do savršenog snimka

Novi IMX586 možemo očekivati na pametnim telefonima naredne godine, s obzirom da Sony planira da započne isporuke uzoraka u septembru ove godine. Cena po komadu će iznositi 3.000 jena (27 dolara).

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,