Sony razvio senzor kamere koji prikuplja duplo više svetlosti

CMOS senzor razdvaja fotodiode i piksele koji pojačavaju svetlost.

PCPress.rs Image

Nova tehnologija omogućiće kvalitetniju fotografiju

Sony je predstavio novi tip složenog CMOS senzora koji koristi “dvoslojne tranzistorske piksele” da udvostruči sposobnost prikupljanja svetlosti. Tipični senzori slike imaju fotodiode osetljive na svetlost i tranzistore piksela koji kontrolišu i pojačavaju signal na istom sloju. Međutim, novi dizajn postavlja fotodiode na vrh, a pikselne tranzistore ispod, “približno udvostručujući nivoe signala zasićenja”, kako se navodi u izveštaju kompanije.

Sony je uveo naslagane senzore koji postavljaju brzu memoriju i drugu elektroniku direktno ispod senzora, omogućavajući veće brzine očitavanja, a samim tim i brzo snimanje kao i smanjeno okretanje zatvarača na fotoaparatima i pametnim telefonima. Ovaj najnoviji senzor koristi sličnu ideju, ali se pikselni tranzistori nalaze na posebnoj podlozi ispod sloja fotodiode.

To znači da bi svaki sloj mogao biti optimizovan, omogućavajući Sony-iju da udvostruči zasićenje svetlosti senzora ili količinu napunjenosti koju svaki piksel može da zadrži. Zauzvrat omogućavajući skoro duplo veću sposobnost prikupljanja svetlosti.

Sony napominje da je zbog toga što se pikseli tranzistora nalaze na posebnom sloju, bio u mogućnosti da poveća veličinu tranzistora. Time omogućava veće pojačanje signala, smanjujući šum pri snimanju noćnih ili drugih slika na tamnim lokacijama. Povećani dinamički opseg će omogućiti “visokokvalitetne slike sa niskim nivoom šuma čak i pri slabom osvetljenju”, navodi se iz kompanije.

Pročitajte i:  Galaxy Z Fold 6 donosi revoluciju u fotografiji

Iz kompanije posebno navode da će tehnologija omogućiti kvalitetniju fotografiju pametnog telefona. Dvostruko veća sposobnost prikupljanja svetlosti, omogućiće znatno poboljšanu osetljivost na svetlost čak i kod relativno malih senzora sa visokim brojem megapiksela.

Sony tek treba da uvede ovakvu tehnologiju za pametne telefone i kamere, ali planira dalje da poboljša dizajn za velike i male senzore.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: