Top50 Glas publike

South Pole Telescope traga za informacijama o kosmosu pre Velikog praska

Već neko vreme se tvrdi da slika ranog univerzuma može da sadrži otisak iz vremena pre Velikog praska, a do takvih tvrdnji se došlo proučavanjem kosmičkog mikrotalasnog pozadinskog zračenja (CMB), svetlosti emitovane kada je kosmos bio star samo 400.000 godina.

PCPress.rs Image

Naučnici su sada dobili još jednu dragocenu alatku za proučavanje ovog fenomena, te najranijih dana univerzuma, budući da je South Pole Telescope nedavno dobio super-osetljivu kameru, koja će kosmičko mikrotalasno pozadinsko zračenje moći da proučava daleko detaljnije od nekih prethodnih metoda. Uz pomoć 16 hiljada senzora ova kamera može da registruje i najmanju promenu u temperaturi, a kada do nje stigne svetlost, čime će joj biti omogućeno da registruje prastare mikrotalase, koji su sveprisutni u kosmosu, ali ih nije moguće registrovati konvencionalnim metodama.

Za proučavanje će biti neophodno više godina, a operacija će morati da se obavlja na Antarktiku, zbog povoljnog položaja i atmosferskih uslova. Potencijalna otkrića još uvek ne mogu da se pretpostave, ali je već jasno da bi mogla da pomognu u tumačenju nekih od najvećih misterija univerzuma, a poput tamne energije – nepoznate energije koja prožima čitav kosmos i ubrzava njegovo širenje, te neutrino čestica i gravitacionih talasa. Pored toga, moglo bi da se dođe i do informacija o ranim džinovskim galaksijama u kojima su nastale neke od prvih zvezda. Sva otkrića do kojih se bude došlo mogla bi značajno da utiču na transformaciju razumevanja kosmosa, budući da bi ponudila tumačenje pomenutih misterija, čije bi razrešavanje u budućnosti moglo da odgovori i na pitanje „Otkud mi ovde?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,