TrendMicro

Space X i NASA traže mesto za sletanje na Mars

Istina je da se čovečanstvo još uvek nije zaputilo ka Marsu, ali to Space X ne sprečava da ide nekoliko koraka ispred, i već krene u potragu za mestima koja su zgodna za spuštanje na Crvenu planetu.

PCPress.rs Image

Kompanija je, naime, preuzela fotografije od NASA-inog Mars Reconnaissance Orbiter-a, satelita koji trenutno kruži oko te planete, a kako bi što lakše pronašla mesto na koje bi Starship mogao da sleti kada jednom stigne do marsovske površine. Fotografije su snimljene uz pomoć sistema HiRISE koji se nalazi na satelitu, te potom otpremljene na web-sajt Univerziteta u Arizoni, budući da je ta institucija odgovorna za upravljanje kamerom.

Space X mesto za sletanje traži još od 2017, a u poslednje dve godine je oblast pretraživanja svedena na ravnicu Arcadia Planitia, pa se pet od mogućih šest mesta za sletanje nalazi upravo u ovoj oblasti. Prethodna istraživanja ukazuju na to da bi ova oblast mogla da bude pokrivena tankim slojem leda, što bi moglo da obezbedi vodu koja je raketi neophodna da se nakon spuštanja na Mars vrati na Zemlju, a oblast je zgodna i zbog toga što se radi o čistini na kojoj nema prepreka poput kamenja i uzvišenja.

Pročitajte i:  Hakeri iskorišćavaju popularnu sliku NASA-e za ubacivanje malvera na vaš računar

https://twitter.com/human_Mars/status/1168191789783601153?s=20

Starship ka Marsu trebalo da se zaputi već 2022. godine, što ostavlja taman toliko vremena da se još malo razmisli o marsovskim „pistama za sletanje.“

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,