BIZIT plus

SpaceX: Civili se uspešno vratili na Zemlju

Turistička SpaceX misija Inspiration4 je prvi let koji je u kosmos poveo grupu civila. Putovanje nije služilo samo za zadovoljstvo bogatih, već i kao eksperiment. Misija se završila nakon tri dana, a četvoro putnika se uspešno spustilo natrag na Zemlju.

PCPress.rs Image

Kosmonauti-amateri su se složili da tokom leta oko Zemlje daju uzorke krvi, a u pitanju je četvoro putnika koji su postali prvi turisti u svemiru. Na put su krenuli uz pomoć Crew Dragon kapsule, i u Zemljinoj orbiti su proveli cela tri dana. Letelica se popela na skoro 600 kilometara od površine matične planete, a krajnja destinacija joj je bila Internacionalna svemirska stanica.

Bio je to prvi let s ljudskom posadom koji se ovoliko udaljio od Zemlje, a nakon Space Shuttle misije iz 2009. godine. Pored turističkog, imao je i naučnu prirodu, budući da se SpaceX udružio sa ekspertima iz Translational Research Institute for Space Health (TRISH), koji su tokom leta bili zaduženi za prikupljanje podataka o stanju putnika. Pored informacija o broju otkucaja srca, pritisku, reakcijama na okruženje, eksperti su uzimali i uzorke krvi, na osnovu kojih će utvrditi kako vreme provedeno u svemiru utiče na imuni sistem.

Pročitajte i:  3D štampač putuje na Internacionalnu svemirsku stanicu

PCPress.rs Image

Putnici su se nakon istorijskog leta uspešno prizemljili, a zainteresovani su mogli da prate njihov put, te da ih vide kako gledaju filmove. Letelica se kretala potpuno autonomno, a eksperti su najviše strahovali tokom povrataka u Zemljinu atmosferu. Sve je proteklo bez problema, pa se prvih četvoro svemirskih turista 19. septembra vratilo na Zemlju. Prva misija kruženja oko planete, a bez ijednog profesionalnog astronauta u letelici, protekla je bez teškoća.

Kapsula Dragon spustila se u Atlantski okean, u blizini Floride. Sletanje je obavljeno u predviđeno vreme – 19. septembra u jedan sat posle ponoći. Putnici su let opisali kao fantastično putovanje, te istakli da je ovo samo početak.

Facebook komentari: