BIZIT plus

SpaceX i dalje odlaže lansiranje Starship-a

NASA veruje da ako se dogodi slična eksplozija kao prilikom testiranja Starship-a SN 10 prošle godine, to bi moglo uticati na infrastrukturu cele Međunarodne svemirske stanice.

PCPress.rs Image

Strah od veće eksplozije

NASA preispituje planove za korišćenje rampe za lansiranje Cape Canaveral na Floridi. NASA traži od kompanije SpaceX da pruži dokaz da još jedna eksplozija na samoj rampi prilikom ili nakon lansiranja neće oštetiti infrastrukturu kritičnu za snabdevanje Međunarodne svemirske stanice.

SpaceX želi da lansira Starship iz svog objekta u Boca Chica-i u Teksasu pod nazivom Starbase, gde je kompanija pravila prototip rakete. Međutim kompanija tek treba da dobije odobrenje od Federalne uprave za avijaciju da to učini.

Takođe, inženjerski vojni korpus je u aprilu odbio zahtev kompanije za proširenje lansirne lokacije u oblasti Galveston-a nakon što SpaceX nije dostavio potrebnu dokumentaciju.

Kompanija je takođe gradila sekundarnu platformu za lansiranje u svom objektu na Cape Canaveral-u ali su ti planovi za sada stopirani. Problem je u tome što se SpaceX-ova nova lansirna platforma nalazi preblizu NASA-ine lansirne rampe 39A.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

To je jedina NASA-ina rampa za lansiranje koja trenutno postoji i sa koje je odobreno lansiranje SpaceX-ov, Dragon Crew-a.

Postoji velika opasnost zbog lansiranja

Problem može da nastane ako Starship koji koristi mešavinu tečnog azota i metana, goriva koje još uvek nije poznato regulatorima počne sa lansiranjem. Tada postoji mogućnost da eksplozivna sila i geleri oštete NASA-in objekat za lansiranje. Bez NASA-inog centra neće više postojati mogućnost za izvršavanje misija sa posadom na Međunarodnu svemirsku stanicu.

„Svi smo svesni da ako ste imali neuspeh kao što smo mi imali na jednom od letova SpaceX-a, to bi bilo prilično razorno za NASA-in kompleks za lansiranje“, rekla je Kathy Lueders, šef svemirskih operacija NASA-e.

Kompanija SpaceX već je uložila velika sredstva u izgradnju svoje platforme. Kompanija je ponudila da pokuša da “očvrsne” podlogu NASA-inog kompleksa za lansiranje protiv sila koje izazivaju i uspešna i neuspešna lansiranja Starship-a.

Takođe, SpaceX želi da izgradi i lansirni kompleks 40, koji bi se nalazio oko 8km daleko i koji bi imao mogućnost lansiranja. Naravno, obe ove opcije bi zahtevale odobrenje NASA-e. Takođe, bili bi potrebni meseci, ako ne i godine kako bi se izgradili drugi objekti za lansiranje.

Pročitajte i:  SpaceX pod istragom zbog otpuštanja inženjera koji su kritikovali Musk-a

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,