ERP 2024

SpaceX obustavio lansiranje GPS Space Force satelita

Lansiranje se ipak nije dogodilo u petak uveče kako je planirano. Elon Musk je obećao da će lično nadgledati narednu rundu priprema za lansiranje raketa u orbitu.

PCPress.rs Image

Kompanija Elona Muska bila je spremna za lansiranje novog Space Force svemirskog vozila u orbitu

SpaceX je obustavio zakazano lansiranje američkog vojnog GPS satelita u petak uveče, svega 2 sekunde pre kraja odbrojavanja.  Lansiranje je bilo zakazano u petnaestominutnom prozoru koji se otvorio u 6:43 p.m. PT. Sve je išlo glatko do 2 sekunde pre lansiranja. SpaceX je upravo započeo paljenje motora kada je lansiranje zaustavljeno. SpaceX i US Space Force se odlično slažu –  pokušaj lansiranja u petak na Floridi, je nastavak lansiranje Space Force Falcon 9 koje je uspešno obavljeno u junu.

Kada kompanija Elona Muska lansira GPS satelit, pokušaće da spusti prvu fazu Falcona 9 na brod-dron u Atlantskom okeanu. Bila je ovo naporna nedelja za lansiranje raketa koje zapravo na kraju nisu lansirane. SpaceX je u četvrtak trebalo da pošalje novu seriju komunikacionih satelita Starlink u orbitu Falcon-a 9, ali je to lansiranje otkazano i biće ponovo zakazano. United Launch Alliance takođe je u sredu nameravao da pošalje raketu Delta IV Heavy sa poverljivim špijunskim satelitom, ali je tehnički problem zaustavio najnoviji pokušaj.

Pročitajte i:  Starship u orbiti, sledi povratak

Izvor: Cnet

Facebook komentari: