SpaceX: Starlink sateliti i budućnost kolonija na Marsu

Kompanija SpaceX planira da do 2024. godine proizvede flotu Starship brodova, te prva ljudska bića pošalje put Crvene planete. Prve kolonije na Marsu bi tako mogle da postanu održive do 2050. godine, ali slanje velikog broja ljudi, te ogromnih količina tereta na udaljenu planetu ima svoju cenu.

PCPress.rs Image

Skoro šestina satelita već u orbiti

Upravo je zbog toga SpaceX počeo sa Starlink projektom, čiji je cilj da korisnike širom sveta snabde super-brzim internetom. Starlink internet bi trebalo da obezbedi sredstva za put do Marsa, te održive kolonije. U nižu Zemljinu orbitu je do sada poslato 708 satelita, od 4.409, koliko je planirano za Starlink konstelaciju.

SpaceX je početkom septembra uputio pismo sekretaru Federalne komisije za komunikacije (FCC), sa zahtevom da se ubrza izdavanje dozvola da se Starlink sateliti nađu na 500 do 570 kilometara iznad Zemlje. U pismu se govorilo i o prvim rezultatima testiranja interneta, budući da su brzine preuzimanja podataka tokom beta testa dostigle 100 Mbps.

Pročitajte i:  Starlink: Lansiran još 51 internet satelit

PCPress.rs Image

FCC je u aprilu izdao dozvolu za milion Starlink terminala, a SpaceX je u julu podneo novi zahtev da se broj terminala poveća na pet miliona. Zahtev je došao kao reakcija na veliko interesovanje za novu internet uslugu, budući da se do tog trenutka prijavilo 700 hiljada potencijalnih korisnika.

Izvor: Tesmanian

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,