PC Press Studio

Teksas tuži Metu zbog sistema za prepoznavanje lica

Država navodi da je kompanija prikupila biometrijske podatke bez dobijanja informisane saglasnosti.

PCPress.rs Image

Još jedna tužba u nizu protiv kompanije

Meta-ina ranija upotreba tehnologije za prepoznavanje lica ponovo je dovela kompaniju u potencijalne pravne probleme. Državni tužilac Teksasa Ken Paxton podneo tužbu protiv kompanije, navodeći da je prikupila biometrijske podatke miliona Teksašana bez njihovog informisanog pristanka za to.

U središtu slučaja je Facebook-ova sada već prestala upotreba tehnologije za prepoznavanje lica. Platforma je ranije koristila tehnologiju kao deo svoje funkcije „predlozi za označavanje“, koja je koristila prepoznavanje slika za skeniranje fotografija i automatsko označavanje korisnika na njima.

Prošlog novembra, kompanija je ugasila taj sistem, navodeći, između ostalih razloga, „neizvesnost“ o tome kako će tehnologija biti regulisana u budućnosti. Godinu ranije, kompanija je platila 650 miliona dolara za rešavanje tužbe u kojoj se tvrdilo da je prekršila zakon o privatnosti Illinois-a koji zahteva od kompanija da dobiju „eksplicitnu” saglasnost pre prikupljanja biometrijskih podataka od korisnika.

Prema izveštaju Wall Street Journal-a, Teksas je poslao građanski sudski poziv kompaniji nakon što je objavljen ishod tužbe u Ilinois-u. Država navodno traži stotine milijardi dolara građanskih kazni.

Pročitajte i:  Meta kupuje 350.000 Nvidia GPU-ova

Zakon o upotrebi biometrijskih identifikatora predviđa da Teksas može izreći kaznu do 25.000 dolara po kršenju zakona. Prema žalbi državnog tužioca, najmanje 20 miliona Teksašana koristilo je Facebook 2021.godine.

Bezbednost korisnika na prvom mestu

„Facebook više neće iskorišćavati ljude i njihovu decu sa namerom da ostvare profit na štetu nečije bezbednosti i blagostanja“. „Ovo je još jedan primer lažnih poslovnih praksi Big Tech-a i to mora prestati. Nastaviću da se borim za privatnost i bezbednost Teksašana,” rekao je državni tužilac Paxton.

„Ove tvrdnje su neosnovane i mi ćemo se braniti energično“, rekao je portparol kompanije Meta.

Meta nije jedina velika tehnološka kompanija koja je u sudskoj bitci sa Teksasom. Naime, 2020. godine, Paxton-ova kancelarija podnela je tužbu više država protiv Google-a, usredsređenu na reklamni posao kompanije.

Prošlog meseca, Google je zatražio od sudije da odbaci tu tužbu. „Tvrdnje Paxton-a ne ispunjavaju pravni standard da se ovaj slučaj pošalje na suđenje“, rekao je tada Adam Cohen, Google-ov direktor ekonomske politike.

Pročitajte i:  Google, Apple, Meta i druge velike tehnološke kompanije pridružuju se američkom savezu radi unapređenja AI

„Žalba pogrešno predstavlja naše poslovanje, proizvode i motive, mi idemo ka tome da je odbacimo na osnovu neuspeha da ponudi uverljive antimonopolske tvrdnje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,