Speech2Face: AI koji na osnovu glasa pogađa kako neko izgleda

Novi sistem veštačke inteligencije – Speech2Face, koji su kreirali stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu, sposoban je da na osnovu kratkog snimka nečijeg glasa rekonstruiše kako osoba izgleda u stvarnom životu.

PCPress.rs Image

Rezultati naravno nisu savršeni, ali su, tvrde kreatori, prilično dobri za etapu u kojoj se projekat nalazi, tako da bi AI sistemi uskoro mogli da postanu još pametniji, ali i još opasniji, budući da im je za dešifrovanje nečijeg identiteta potrebno sve manje i manje podataka. Novi sistem je obučavan uz pomoć kratkih snimaka glasova različitih osoba, koji su potom povezivani sa odgovarajućim fotografijama govornika. Ova i slične tehnologije pokreću i mnoga pitanja o privatnosti, te diskriminaciji, najviše zbog toga što su se već pojavili AI sistemi koji su usvojili predrasude svojih kreatora.

PCPress.rs Image

Iako je projekat samo deo akademskog istraživanja, važno je da se na vreme raspravlja o etičkim problemima, a posebno kada su u pitanju distopijski programi koji bi na osnovu komadića informacija mogli da sklapaju čitave identitete.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Wipro i IBM inoviraju na polju AI
SBB

Tagovi: , ,