Zebra

Speech2Face: AI koji na osnovu glasa pogađa kako neko izgleda

Novi sistem veštačke inteligencije – Speech2Face, koji su kreirali stručnjaci sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu, sposoban je da na osnovu kratkog snimka nečijeg glasa rekonstruiše kako osoba izgleda u stvarnom životu.

Rezultati naravno nisu savršeni, ali su, tvrde kreatori, prilično dobri za etapu u kojoj se projekat nalazi, tako da bi AI sistemi uskoro mogli da postanu još pametniji, ali i još opasniji, budući da im je za dešifrovanje nečijeg identiteta potrebno sve manje i manje podataka. Novi sistem je obučavan uz pomoć kratkih snimaka glasova različitih osoba, koji su potom povezivani sa odgovarajućim fotografijama govornika. Ova i slične tehnologije pokreću i mnoga pitanja o privatnosti, te diskriminaciji, najviše zbog toga što su se već pojavili AI sistemi koji su usvojili predrasude svojih kreatora.

Iako je projekat samo deo akademskog istraživanja, važno je da se na vreme raspravlja o etičkim problemima, a posebno kada su u pitanju distopijski programi koji bi na osnovu komadića informacija mogli da sklapaju čitave identitete.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Veštačka inteligencija može uticati na donošenje odluka
BIZIT Seminar

Tagovi: , ,