BIZIT plus

Spotify optužuje Apple zbog audio knjiga

„Apple nastavlja da sebi daje nepravedne prednosti na svakom koraku“, navodi Spotify.

PCPress.rs Image

Antikonkurentsko ponašanje Apple-a

Spotify je pokrenuo svoj posao sa audio knjigama tek prošlog meseca sa oko 300.000 knjiga u audio formatu. Međutim, kompanija sada navodi da se Apple bavi “antikonkurentnim” ponašanjem koje ometa novi posao kompanije.

Apple je navodno tri puta odbio sistem kupovine audio knjiga zbog kršenja pravila AppStore-a. Da bi to uskladio Spotify je morao da prikrije cene audio knjiga i da prodaje van glavne aplikacije putem e-pošte.

Sve to otežava Spotify-ju da se takmiči, jer korisnici ne mogu lako da upoređuju cene. „Ovo šteti ne samo potrošačima već i autorima i izdavačima koji su se sada našli pod Apple-ovim upravljanjem.“ Takođe, veoma je nezgodno za kupce koji su navikli da jednostavno kliknu na link da bi kupili audio-knjigu.

Audio knjige kompanije Spotify mogle bi lako da budu prihvaćene da je kompanija poštovala pravila App Store-a, navodi Apple. „Pružili smo im jasne smernice o tome kako da reše problem. Odobrili smo njihovu aplikaciju nakon što su napravili izmene koje su je dovele do usaglašenosti“, rekao je portparol Apple-a.

Spotify je takođe mogao da prodaje svoje audio knjige preko sistema kupovine App Store-a ali bi Apple tada uzeo smanjenje od 30 odsto provizije. Apple je tako postavio Spotify audio knjige u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na Apple Books.

Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 

„Sa našim lansiranjem audio knjiga, Apple je još jednom dokazao koliko može da bude drzak sa svojim pravilima App Store-a, neprestano pomerajući granice kako bi doveo u nepovoljan položaj svoje konkurente“, rekao je izvršni direktor Spotify-ja Daniel Ek.

Spotify već ima jednu borbu sa Apple-om oko pretplate na muziku. Kompanija navodi da Apple-ovih 30 odsto provizije šteti potrošačima. Evropska komisija izdala je Apple-u saopštenje o prigovorima nakon što je zaključila da je Apple možda prekršio zakone EU. Međutim, tek treba da se objavi konačna presuda.

„Skoro četiri godine. Toliko je prošlo otkako je Spotify podneo žalbu protiv Apple-a Evropskoj komisiji a mi još uvek čekamo odluku“, rekao je Ek.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: