QNAP Mikroprinc

Sprave iz snova

Samsung je novu generaciju telefona, Galaxy S6, prvi put predstavio u dve verzije. Imali smo priliku da Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge vidimo na zvaničnoj prezentaciji u Barseloni – i bili smo oduševljeni.

DSCF2387Samsung je pod nazivom Zero pokrenuo svoj projekat „Novi vrhunski model“. Izgleda da je predstavljenom rezultatu prijao novi početak jer su Galaxy S6 Edge i S6 zaista upečatljivi primerci svoje vrste.

Revolucija dizajna i tehnologije: Galaxy S6 Edge

Ljubiteljima dobrog dizajna i tehnologije zaigraće srce kada budu videli model Galaxy S6 Edge: njegov ekran blago je zaobljen sa obe strane preko ivica kućišta, oblik je jedinstven, gotovo organski, tako da čvrsto i prijatno leži u ruci. Prednji deo i poleđina prekriveni su staklom Gorilla 4 koje je uokvireno tankim zaobljenim metalnim ramom. Uprkos svemu tome, Edge ima samo 132 grama; Galaxy S6 je sa 138 grama samo neznatno teži.

Obe verzije modela Galaxy S6 će imati infracrvene diode, što omogućava upravljanje audio i video uređajima.
Obe verzije modela Galaxy S6 će imati infracrvene diode, što omogućava upravljanje audio i video uređajima.

Zaobljeni deo ekrana može da bude prilagođen desnorukim i levorukim korisnicima – i kao i kod Galaxy Note Edgea ‑ mogu da budu definisane specijalne funkcije kao što su sat ili vremenska prognoza. Osim toga, za pet kontakata iz imenika možemo da dodelimo pet različitih boja. Kada je S6 Edge položen tako da ekran naleže na sto, možemo da prepoznamo pozivaoca na osnovu boje kojom treperi ivica ekrana.

I pored istih kvalitetnih materijala i savršene izrade, Galaxy S6 vizuelno teško može da se nosi sa svojim inovativnijim bratom, zato što izgleda samo kao „običan“ smartfon. Njegove prednosti: ima veću vidljivu površinu ekrana, a verovatno će biti i jeftiniji.

Pročitajte i:  Preminuo Lee Kun-hee, predsednik Samsung-a

Najbolji ekran na tržištu

Vizuelno „srce“ oba nova modela jeste veliki 5,1‑inčni OLED ekran. Zahvaljujući quad HD rezoluciji,  Galaxy S6 modeli sa 557 ppi svakako će biti najmoćniji ekrani na tržištu. Prikaz na uređajima koje smo testirali jednostavno je besprekoran, boje su žive a, osim toga, osvetljaj je veoma snažan za ekran tehnologije OLED. Da li je zaista postignut obećan osvetljaj od neverovatnih 600 cd/m2, pokazaće kasniji detaljan test. Prvi utisak govori nam da je to na nivou pojedinačnih tačaka moguće, ali ne u potpunosti i na nivou celog ekrana. U svakom slučaju, prikaz na ekranima prilično je svetao.

Kada je reč o tehnologiji, ovaj dvojac se, izuzev različitog kapaciteta baterije, rasporeda podnožja za nanoSIM karticu i, naravno, zakrivljenog ekrana, ni po čemu ne razlikuje. Oba uređaja opremljena su Androidom 5.0.2, 64‑bitnom  Exynos platformom i 3 GB LPDDR4 radne memorije. Tip procesora i brzina nisu bili navedeni. Tu su i najnoviji standardi za povezivanje, LTE Cat 6, ac WLAN sa MIMO‑m i bluetooth 4.1. Opremu upotpunjuju razni senzori, uključujući i poboljšanu verziju senzora za prepoznavanje otiska prsta koji je prilikom testiranja funkcionisao odlično. Nove  Earbud slušalice i snažan zvučnik koji je sada postavljen s donje strane kućišta, dopašće se ljubiteljima dobrog zvuka.

Doduše, postoje i nedostaci:  Galaxy S6 smartfoni više ne podržavaju microSD kartice. Zato su oba modela ponuđena u verzijama s brzom internom memorijom UFS 2.0 od 32, 64 i 128 GB. Izgleda da su se u ovom pogledu ugledali na Apple, koji je kod svojih  iPhone 6 modela ponudio iste ove varijante. Osim toga, ovaj dvojac više nije otporan na vodu i prašinu kao prethodnik S5, a i baterija je sada fiksno ugrađena.

Pročitajte i:  Galaxy Upcycling stare telefone pretvara u IoT uređaje

Poboljšana kamera, organizovanija korisnička površina

DSCF2349S druge strane, kameru sada možemo da aktiviramo munjevitom brzinom dvostrukim pritiskom tatera Home. Njena rezolucija je 16 megapiksela, opremljena je optičkim stabilizatorom i, zahvaljujući blendi F1.9, osetljivija je na svetlost. Osim toga, tu su i neke nove funkcije: zahvaljujući autofocus tracking-u, obeležena oblast na koju se odnosi autofokus održava se i u pokretu, a razne vrste usporenih snimaka obezbeđuju veću kreativnost prilikom pravljenja video‑zapisa. Režimi snimanja i meni sada su bolje organizovani, a postoji i  Pro varijanta, koja korisniku omogućava da manuelno obavi sva podešavanja.

Prerađen je i glavni meni modela Galaxy S6: sada ima znatno manje stavki i fabrički instaliranih aplikacija, što je dobro jer korisnik na početku može lakše da se snađe.

Pre nego što je ovaj broj connect‑a otišao u štampu, nismo uspeli da saznamo koliko će koštati ovi lepotani. Međutim, verovatno će Galaxy S6 od 32 GB koštati slično kao i Galaxy S5 u trenutku kada se pojavio na tržištu – otprilike 700 evra. A ako se neko bude odlučio za vrhunski model Galaxy S6 Edge od 128 GB, sigurno će morati da plati četvorocifrenu svotu. Ipak, sigurno ne moramo da budemo proroci da bismo predskazali kako će se novi modeli S6 prodavati kao tople zemičke.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Watch Active 2 dobio update GPS-a

Teška vremena za konkurenciju

Ako serijski modeli Galaxyja S6 Edge i S6 budu ispunili sve ono što obećava prvi utisak, pred konkurencijom su teška vremena jer verzija Edge svakako predstavlja malu smartfonsku revoluciju.

Karakteristike:

 • Staklo Gorilla 4 s prednje strane i na poleđini
 • Metalni ram
 • Veliki 5,1‑inčni OLED ekran quad HD rezolucije (gustina tačaka 577 ppi)
 • Zakrivljene ivice na modelu Galaxy S6 Edge
 • 64‑bitni Exynos CPU
 • 3 GB LPDDR4 RAM memorije
 • UFS 2.0 skladišna memorija od 32, 64 i 128 GB
 • Poleđinska kamera od 16 MP sa optičkim stabilizatorom, autofokusom i LED blicem
 • Prednja kamera od 5 MP
 • Obe kamere imaju blendu do F1.9 i prave HDR snimke u realnom vremenu
 • Senzor za prepoznavanje otiska prsta nalazi se na tasteru Home
 • LTE CAT 6
 • Ac WLAN sa MIMO‑m
 • Bluetooth 4.1 + Low Energy
 • Funkcija brzog punjenja
 • Relativno snažne baterije: 2550 mAh (Galaxy S6), i 2660 mAh (Galaxy S6 Edge)
 • Senzori: za ubrzanje, barometar, kompas, čitač otiska prsta, žiroskop, HRM, za ambijentalno svetlo, za približavanje
 • Infracrvena dioda
 • Podnožje za nanoSIM karticu

Michael Peuckert
Objavljeno u časopisu connect

Facebook komentari:
PC Press - Video konferencije

Tagovi: , , ,