Top50 Glas publike

Spremaju se nove kazne za Apple

Kompanija bi sada mogla da se suoči sa ozbiljnijim kaznama.

PCPress.rs Image

Pritisak na kompaniju je sve veći

Još ranije, Holandija je naredila Apple-u da mora da dozvoli lokalno dostupnim aplikacijama da koriste alternativne sisteme za plaćanja. Kompanija je imala rok do 15. januara a zatim je morala da se suoči sa kaznama. Prema izveštajima Reuters-a, kompanija tek treba da se pridržava zakona koji zahteva regulatorno telo u vezi sa potrošačima i tržištem.

Prošle nedelje, Apple je navodno podneo novi predlog koji je ACM odbio. Reuters nije objavio nikakve detalje o ponudi, uključujući informacije o tome kako se ona razlikovala od trenutnog pristupa kompanije. Kada je Apple najavio da će se pridržavati naloga ACM-a u januaru, rekao je da će uzeti 27 odsto provizije od transakcija trećih strana.

Do danas, regulator je kaznio Apple u iznosu od 45 miliona evra (otprilike 49 miliona dolara). Prema izveštaju Reuters-a, ACM će sledeće nedelje ponovo kazniti Apple. Kompanija bi se zatim mogla suočiti sa još većim novčanim kaznama.

Pročitajte i:  Apple povlači opciju za nadogradnju na HomeKit?

Kazne dolaze pošto se Apple i druge kompanije suočavaju sa sve većim pritiskom da otvore svoja tržišta za sisteme plaćanja trećih strana. Južna Koreja je prošlog avgusta usvojila zakon koji zahteva od svih velikih kompanija da njihove prodavnice aplikacija ponude alternativne načine plaćanja.

Taj pritisak i sve veća verovatnoća da će SAD i EU doneti slične zakone, preneli su se na Google najavljujući da će raditi sa Spotify-ajem na testiranju alternativa svom sistemu naplate u Play prodavnici. Apple se do sada opirao tim naporima, tvrdeći da bi oni nametnuli nove rizike po bezbednost i privatnost njegovim klijentima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,