Spremite se za sledeći talas destruktivnih cyber napada

Iako se čini da nisu u centru pažnje kao 2107. godine, ransomware napadi još uvek nisu spremni za penziju, te oni koji se bave temom najavljuju da nas u budućnosti čeka još malvera koji se zasnivaju na enkripciji pogođenih fajlova.

PCPress.rs Image

Napadi visokog profila, kao što su WannaCry, NotPetya i Bad Rabbit, učinili su ransomware poznatim tokom prošle godine, te su WannaCry i NotPetya okarakterisani kao kreacije pojedinačnih država – prvi Severne Koreje, a drugi Rusije – što je promenilo percepciju kada je ransomware u pitanju, te ga od oruđa koje koriste isključivo cyber kriminalci, pretvorilo u oružje za cyber ratovanje između nacija. To posebno važi za napade koji su se dogodili u okviru NotPetya-e, a tokom kojih su preuzimane poslovne mreže širom sveta, što je na kraju dovelo do gubitaka koji se mere u milijardama dolara.

Budući da su se cyber kriminalne radnje sada okrenule rudarenju kriptovaluta, kao brzom načinu za sticanje (otimanje) zarade, stručnjaci očekuju da i ransomware aktivnosti krenu u tom smeru. Tako postoji mogućnost da sredstva koja su korišćena prilikom destruktivnih ransomware napada počnu da koriste i druge grupe, poput malih država koje bi u tome mogle da vide način za dolaženje do svog „dela kolača“, te različite aktivističke grupe koje u svojim redovima imaju i hakere.

Pročitajte i:  Amerikanac mora da plati 9,9 miliona dolara zbog spam telefonskih poziva

PCPress.rs Image

Stručnjaci upozoravaju da bi takozvane „haktivističke“ grupe mogle da u bliskoj budućnosti koriste ransomware, te pseudo-ransomware, kako bi uticale na poverenje koje klijenti imaju u neke kompanije, te ono koje građani neke države imaju u svoju vladu.

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,