Šta će se dogoditi Facebook-ovom kriptovalutom?

Udruženje Diem pregovara o prodaji svoje imovine, prema najnovijim izveštajima.

PCPress.rs Image

Stari planovi odlaze zauvek?

Sve je verovatnije da se Diem, nesrećna kriptovaluta ranije poznata kao Libra, nikada neće stvarno materijalizovati. Udruženje Diem navodno „odmerava prodaju svoje imovine kao način da vrati kapital svojim investitorima“, prema izveštajima Boolmberg-a.

Nejasno je koja sredstva poseduje Udruženje Diem, ali u izveštaju se navodi da grupa razgovara sa bankarima o prodaji svoje intelektualne svojine i pronalaženju „novog doma za inženjere koji su razvili tehnologiju“.

Ako bi se dogodila prodaja, to bi bio i poslednji potez za Diem, projekat kriptovalute za koji se zalagao Mark Zuckerberg. Planovi za podizanje stablecoin-a, godinama su zastajali zbog odbijanja propisa i zabrinutosti zakonodavca. Nakon prvog lansiranja kao Libra, nekoliko partnera visokog profila se povuklo 2019.godine.

Prošle jeseni, Facebook je pokrenuo mali pilot projekat Novi, novčanik za kriptovalute ranije poznat kao Calibra. Takođe, Novi  je bio primoran da se pokrene bez podrške za Diem.

Koristio je drugačiji stabilcoin pod nazivom Pax Dollar. To je bio znak da Diem-ova budućnost postaje neizvesna. Dugogodišnji izvršni direktor Facebook-a David Marcus, koji je nadgledao kripto planove društvene mreže, rekao je u to vreme da je Facebook ostao privržen Diem-u.

„Želim da bude jasno da se naša podrška za Diem nije promenila i nameravamo da pokrenemo Novi, sa Diem-om kada dobije regulatorno odobrenje i kada krene u rad“.

Pročitajte i:  EU istražuje Metu zbog zabrinutosti oko maloletnika

Marcus je mesec dana kasnije objavio da napušta Facebook.

Predstavnik udruženja Diem rekao je da izveštavanje Bloomberg-a sadrži neprecizirane „činjenične greške“, ali je odbio da komentariše dalje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: