BIZIT plus

Da li je moguća anonimnost podataka u sadašnjem digitalnom okruženju?

Studija koja je objavljena u časopisu Nature Communications je pokazala da su identiteti korisnika sve više ugroženi i da današnji sistemi zaštite nisu u mogućnosti da obezbede anonimnost korisnicima i zaštitu njihovih podataka.

PCPress.rs Image

Sve teže sačuvati informacije o sebi

Studiju, koja je pokazala da je anonimnost korisnika postala sve teže održiva u digitalnom okruženju, sproveo je tim sa Imperijal koledža u Londonu. Ovaj tim je preuzeo podatke od oko 40.000 korisnika mobilnih telefona preko aplikacija za razmenu poruka. Zatim su “napali” podatke kako bi sagledali da li postoje tehnike koje mogu da otkriju više podataka o korisnicima.

Već u prvom krugu “napada” uspeli su da identifikuju 15%, a u sledećim interakcijama su uspeli da identifikuju 52% ljudi. “Naši rezultati pružaju dokaz da nepovezani, pa čak i podaci pod pseudonimom u interakciji postaju prepoznatljivi čak i nakon dugog vremenskog perioda.”

Rezultati sudije pokazuju da trenutna zaštita nije dovoljna kako bi se obezbedila anonimnost korisnika. Tim koji je sproveo istraživanje je povodom dobijenih rezultata izjavio da nije imao cilj da kritikuje ni jednu kompaniju ili pravni režim zasebno. Njihov cilj je bio da se testiraju alogaritmi kako bi se sagledao procenat anonimnosti u digitalnom svetu.

Pročitajte i:  Tokom 2023. godine primećen značajan porast ransomware aktivnosti

Izvor: Wionews

Facebook komentari: