Šta je izazvalo pad vrednosti kriptovaluta?

Finansijske vlasti u Južnoj Koreji su nedavno saopštile da investitori u kriptovalute moraju da promene anonimne virtuelne račune za one koji su povezani sa njihovim identitetom u suprotnom će se suočiti sa kaznama. Neimenovane vlasti tvrde da će investitorima kriptovaluta i trgovcima biti dozvoljeno da pre kraja januara pređu na svoje virtuelne račune koji su vezani sa identitetom, ali ukoliko to ne bude učinjeno, oni će biti kažnjeni, prema izveštaju Yonhap News, međutim, navodi se da iznos kazne još uvek nije utvrđen.

PCPress.rs Image

Vest je objavljena pošto su korejske banke prešle na anonimne račune virtuelne valute u skladu sa planom koji je vlada izrazila da smiri ono što doživljava kao pregrejano tržište kriptovalutama. Međutim, prema rečima The Korea Times-a, Shinhan Bank je 12. januara rekla da ne namerava da uvede službu za verifikaciju identiteta za depozite i povlačenja sa virtuelnih bankovnih računa, odbacivajući otvaranje novih virtuelnih računa, čak i sa identifikacijom. Jedan zvaničnik iz Shinhan banke navodno je rekao: “Razvili smo sistem za uvođenje identifikacije korisnika virtuelnog računa u skladu sa naporima vlade da se spreči ludilo oko kriptovaluta. Međutim, odlučili smo da ukinemo uslugu koja omogućava trgovinu digitalnim novčićima koji su postali ozbiljan socijalni problem.”

Pročitajte i:  Kripto rudnici da počnu da prijavljuju potrošnju energije u SAD 

Vrednost kriptovaluta je u drastičnom padu, a situaciju potvrđuje i podatak da vrednost bitcoin-a u trenutku pisanja iznosi 10.347,28 dolara, dok je vrednost ethereum-a 874,9979 dolara, kolika je približno bila sredinom decembra prošle godine.

U međuvremenu, korejska vlada opet pokušava da smiri tržišta nakon što je ministar pravde objavio plan da zabrani trgovanje putem razmene kriptovaluta – izjava koja je izazvala pad vrednosti kriptovaluta. Kancelarija Vlade za koordinaciju vladinih politika je izjavila da je “Predloženo zatvaranje razmena koje je ministar pravde nedavno spomenuo jedno od mera koje je predložilo ministarstvo pravde da bi se sprečile špekulacije. Odluka vlada će biti doneta u budućnosti nakon konsultacija i usklađivanja mišljenja. ” Plan za zaustavljanje trgovanja ispunjen je suprotstavljanjem političara i građana zemlje, od kojih je više od 100.000 potpisalo peticiju kojom se zahteva da vlada odustane od usvajanja mere.

Izvor: Coindesk

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,