Šta treba da znate pre nego što kupite dron

Razmišljate da nabavite dron? Niste jedini. Neke procene kažu da će do kraja godine širom sveta biti prodato stotine hiljada ovih letelica za koje su mnogi ovde prvi put čuli tokom utakmice Srbija – Albanija, oktobra prošle godine. Ali, dronovi nisu kao ostali gedžeti koje kupite i koristite, a da niste ni pogledali uputstvo za upotrebu.

dron

Najbolje bi bilo da svoj novi dron lagano testirate i na malim visinama dok ne budete sigurni da ste sasvim savladali upravljanje. Dok vežbate, evo i nekoliko važnih bezbednosnih i pravnih začkoljica o kojima morate voditi računa.

Visina

Po američkom zakonu, dronovi smeju da lete na visini od 400 stopa, nikako iznad, jer od 500 stopa počinje kontrola vazdušnog saobraćaja te se može desiti da vaš leteći objekat završi oboren jer je ugrozio vazdušni prostor.

Kod nas, „na sreću”, ova visina nije precizno definisana u zakonima (ili mi nismo pronašli), ali svakako previsoko podizanje drona može u nekim slučajevima ugroziti letove aviona ili helikoptera, pa samim tim i ljudske živote.

Poznavanje oblasti letenja

Pravilo koje bi trebalo da poštujete je da nikako ne letite u blizini aerodroma ili heliodroma, kao ni u nacinalnim parkovima. Idealno bi bilo neko pusto mesto, gde nema objekata koji bi mogli da blokiraju dron, pošto imate obavezu da ga nijednog trenutka ne ispuštate iz vida.

Uslovi letenja

Izbegavajte letenje dronom kad je loše vreme ili jak vetar. Dronovi su lagani i teško odolevaju lošem vremenu što znači da će i vama biti otežano da kontrolišete njihovo kretanje.

Važno je i stanje onog ko upravlja dronom. Možda zvuči smešno, ali nemojte pokušavati da letite ako ste prethodno pili ili se ne osećate dobro.

Registracija drona

Za sada, nema nikakve regulative. Dakle, kupite drone i nemate obavezu da ga bilo kome prijavite. Ako se nešto promeni, obavestićemo vas.

Ne koristite ga za biznis/reklamu

Sigurno zvuči primamljivo da pustite neku interesantnu reklamu svog biznisa da leti gradom i sigurno bi bilo i te kako zapaženo. Ali, suzdržite se.

Korisne adrese

Industrija dronova se ubrzano razvija i sada već imaju svoj sajt koji definiše sva pravila i zove se “Know Before You Fly“. Tu je i Academy of Model Aeronautics  koja će vas uputiti na vama najbliži letački klub.

Izvor: ITworld

Facebook komentari:

One thought on “Šta treba da znate pre nego što kupite dron

  • 5. January 2016. at 20:11
    Permalink

    sve ja to razumem. treba da postoji red gde i pod kojim uslovima da se koristi dron. nije uredu biti suvise strog za upotrebu drona u amaterske svrhe. tamo gde se okupjlaju modelari, a to su odredjena mesta nije mi jasno zasto tu treba neka posebna dozvola. mi modelari se okupimo na nekoj pojlani van grada i svako donese neku svoju letilicu da pokaze a sve je to u svrhu druzenja a ne nekog profesionalazma. treba odrediti mesta gde je dozvoljena upotreba amaterskih letelica a ne odmah pretiti strgim zakonom. poadrav.

Comments are closed.