N Central domination

Starlink konstelacija i zakonski problemi

Sve je više SpaceX internet satelita, a povećani broj jedinica donosi nove probleme. Komplikacije su u vezi s dozvolama, budući da nisu svi srećni zbog Starlink dominacije.

PCPress.rs Image

Konstelacija Starlink satelita se od drugih razlikuje po tome što su njeni sateliti niže – na 550 kilometara od površine mora. Zbog toga je potreban i veći broj satelita, pa je kompanija dobila dozvolu za lansiranje čak 42 hiljade jedinica (prvobitno se govorilo o 12 hiljada). Najviše koristi će imati oni koji žive u krajevima u kojima internet veza sve do sada nije bila moguća.

Starlink se pridružuje tržištu kojem već godinama dominiraju velike kompanije koje nude loš internet kao poslednje utočište onima koji nemaju drugog izbora, uglavnom zbog toga što borave u zabačenim delovima sveta. Novi sateliti su od skoro bliži Zemlji nego drugi internet sateliti, što bi trebalo da im omogući da isporučuju veće brzine.

Krajem aprila SpaceX je od američke Komisije za komunikacije (FCC) dobio dozvolu da promeni prvobitne planove za svoju megakonstelaciju. Na taj način je dozvoljeno da se sateliti spuste niže, pa se granica koja je bila između 1.100 i 1.300 kilometara od Zemlje spustila na 550 kilometara. Promena se nije dopala ostalim igračima, pa su Dish Network Corp. i Viasat već podneli pritužbe u kojima se traži da se dozvola poništi. Kao razlog se, između ostalih, navodi i to da će Starlink sateliti uticati na povećanje kosmičkog otpada, koji će na toj udaljenosti od Zemlje predstavljati veliku opasnost.

Pročitajte i:  Nova potencijalna saradnja kompanija Apple i Starlink

PCPress.rs Image

Problem je i to što druge kompanije takođe rade na svojim konstelacijama u nižoj Zemljinoj orbiti – OneWeb je već lansirao 218 satelita, dok Amazon planira konstelaciju od 3.200 satelita. Dozvola koju je SpaceX dobio utiče na ovu „svemirsku trku“, što bi na kraju moglo da utiče na to da samo jedna kompanija dominira na tržištu.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,