Što niko pre nije video: Stižu nove slike svemira

Opisuju ga kao „džinovsko, zlatno oko koje kruži oko Sunca“, a nalazi se na preko milion i po kilometara od Zemlje. U pitanju je James Webb teleskop koji će čovečanstvu omogućiti da vidi ono što pre nije bilo moguće.

PCPress.rs Image

Da podsetimo: James Webb teleskop je lansiran 25. decembra 2021. godine, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje u kosmos. Uspešno lansiranje je ipak bilo tek prvi korak, budući da je nakon toga došao put kroz svemir, te akcije rasklapanja „suncobrana“ i ogledala, a u složenom nizu precizno ujednačenih pokreta. Operacija se od početka sprovodila pažljivo, kako bi u narednih desetak godina Webb mogao da snima duboki svemir.

Već je u martu poslao prve snimke, a uslikana zvezda HD84406 se nalazi na oko 260 svetlosnih godina od naše planete. Sada ima i važno mesto u zemaljskoj istoriji – poslužila je za testiranje instrumenata u okviru teleskopa koji je koštao 10 milijardi dolara. Na prvom snimku smo mogli da vidimo 18 različitih svetlosnih tačaka koje su snimljene uz pomoć različitih ogledala, a kasnije je taj snimak postao jedinstven – zvezda iz sazvežđa Veliki medved je danas kristalno jasna.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

PCPress.rs Image

Ogledalo koje u prečniku ima 6,5 metara sada gleda u duboki svemir i prikuplja podatke, a Webb je zahvaljujući njemu, te ostalim elementima, najmoćniji teleskop do sada. Već otkriva nove stvari o kosmosu koji nas okružuje, a eksperti iz agencije NASA kažu da sakuplja informacije koje će ući u istoriju, te dodaju da ih je to skoro dovelo do suza.

Kažu i da tek počinjemo da razumemo šta sve ovaj teleskop može, te dodaju da bi mogao da odgovori na pitanja poput „Odakle dolazimo?“, „Čega još ima u svemiru?“, te ko smo i šta smo, ali i na ona koja nam još nisu pala na pamet. Zvuči kao početak nekog opasnog SF filma, a novi snimci stižu 12. jula. Zainteresovani objavu mogu da prate uživo preko NASA TV, preko taga #askNASA na Twitteru, ali i preko platforme Facebook. Odbrojavanje može da počne.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,