BIZIT 2022

Strah od 3D štampanih lekova

Lekovi koji bi nastajali uz pomoć 3D štampanja proizvod su tehnologije na kojoj se radi preko dve decenije, a koja još uvek nije do kraja spremna da preuzme primat od tradicionalnih načina za proizvodnju lekova.

PCPress.rs Image

Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu su još 1997. godine objavili da su pronašli način da „štampaju“ lekove u obliku pilula. Tom prilikom su tvrdili da ovaj sistem omogućava vrlo precizno doziranje lekova, te bi, na primer, pilula za spavanje tako mogla da potraje čitavu noć, a zahvaljujući tome što bi lek dozirala ravnomerno u određenim vremenskim razmacima. Ipak, ni nakon nešto više od dve decenije 3D pilule nisu postale realnost.

I pored toga se javlja sve veći broj kompanija koje se okreću ovoj tehnologiji, a zbog mnogih prednosti, te mogućnosti da se lek prilagodi svakom pacijentu, te stepenu bolesti. Tako se tvrdi da bi ovaj sistem najviše pomogao onim pacijentima koji uzimaju više lekova budući da bi mogao da ih kombinuje u samo jednu pilulu. Pored toga, pacijenti bi bili u mogućnosti da samostalno odštampaju svoj lek na osnovu recepta, a štampači bi mogli da se povezuju sa nosivim uređajima koji kontrolišu vitalne funkcije, a kako bi se što preciznije odredila doza.

Pročitajte i:  Pametne čarape pomažu u sprečavanju padova među rizičnim pacijentima

PCPress.rs Image

Tu su i oni koji se fokusiraju na mane ove tehnologije, te na prvom mestu ističu da bi se, kada su u pitanju pilule koje sadrže lekove za više bolesti, teže utvrđivalo na koji je lek pacijent negativno reagovao, što bi u nekim situacijama moglo da bude prilično opasno. Štampanje lekova moglo bi da ohrabri i neka negativna ponašanja, budući da bi oni koji budu došli u posed ovakve tehnologije, te odgovarajućih supstanci, mogli da odštampaju bilo šta, uključujući i pilule koje sadrže otrov i opojne supstance.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,