BIZIT 2022

Strategija pristupanja Srbije i Crne Gore EU do kraja 2018. godine

Predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, poslao je juče Pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta, te predsedavajućima Evropskog saveta, u kojem je najavio da Evropska komisija planira da napravi Strategiju pristupanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji do kraja 2018. godine, da bi je primenila do kraja 2025.

PCPress.rs Image

Početkom avgusta Juncker je u intervjuu za web-sajt Politico rekao da nije za to da zemlje zapadnog Balkana pristupe Evropskoj uniji u skorije vreme, da bi do septembarskog govora “O stanju Unije” promenio mišljenje. Na portalu European Western Balkan navodi se da je u Pismu o namerama, koje je uputio 13. septembra, a u okviru jednog od deset prioriteta plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Evropsku uniju, pomenuo Srbiju i Crnu Goru kao glavne kandidate sa Zapadnog Balkana za pristupanje EU.

Poseban naglasak tokom formiranja Strategije stavljaće se na oblasti vladavine prava, osnovnih prava, te borbu protiv korupcije i stabilnost čitavog regiona. U “Govoru o stanju Unije” Juncker je naglasio da neće biti proširenja do kraja mandata aktuelne komisije, ali je pozvao EU da zemljama Zapadnog Balkana pruži perspektivu članstva. Naglasio je da je takva perspektiva značajna ako se želi stabilnija situacija u zemljama iz ovog regiona, ali da članstvo ne bi trbalo omogućiti pre nego što se ispune uslovi za prijem. Na kraju je poručio da će Unija u budućnosti imati više od 27 zemalja članica.

Pročitajte i:  EU predlaže nova pravila za duži radni vek telefona i tableta

Izvor: European Western Balkan

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,