BIZIT 23

Striming sada čini skoro polovinu globalnih muzičkih prihoda

IFPI Global Music Report, objavljen juče, pokazuje globalni obim trenda striming muzičkih servisa, te da je prihod od striminga porastao za 34% u 2018. godini i činio je 47% ukupnih muzičkih prihoda širom sveta. Uz pomoć striminga, globalni muzički prihod dostigao je 19,1 milijardu dolara.

PCPress.rs Image

Tržište snimljene muzike poraslo je za skoro 10% u 2018. godini, a rast prodaje pomogao je da se nadoknadi pad u prihodima od fizičkih diskova i od preuzimanja. Ovo je četvrta uzastopna godina rasta koju beleži muzička industrija. Uspeh striminga može da se pripiše porastu plaćenih pretplatničkih usluga, koje su porasle za 32,9%. Prema IFPI-u, na kraju 2018. godine bilo je 255 miliona korisnika koji plaćaju striming usluge.

S obzirom na to da je prodaja striming muzike premašila samo prodaju CD-a u 2015, uzdizanje ka vrhu bilo je relativno brzo. Striming već nekoliko godina pokreće američku muzičku industriju. Prošle jeseni, striming je bio odgovoran za do 75% ukupnog prihoda muzičke industrije u SAD-u. Sledeće što ćemo sačekati da vidimo je da li će se povećati autorska prava, kao što je predloženo od strane Copyright Royalty Board-a i kako to može da utiče na striming usluge.

Pročitajte i:  Pink Floyd i AI: Kad naučnici pesmu izvuku iz mozga

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,