Striming sada čini skoro polovinu globalnih muzičkih prihoda

IFPI Global Music Report, objavljen juče, pokazuje globalni obim trenda striming muzičkih servisa, te da je prihod od striminga porastao za 34% u 2018. godini i činio je 47% ukupnih muzičkih prihoda širom sveta. Uz pomoć striminga, globalni muzički prihod dostigao je 19,1 milijardu dolara.

PCPress.rs Image

Tržište snimljene muzike poraslo je za skoro 10% u 2018. godini, a rast prodaje pomogao je da se nadoknadi pad u prihodima od fizičkih diskova i od preuzimanja. Ovo je četvrta uzastopna godina rasta koju beleži muzička industrija. Uspeh striminga može da se pripiše porastu plaćenih pretplatničkih usluga, koje su porasle za 32,9%. Prema IFPI-u, na kraju 2018. godine bilo je 255 miliona korisnika koji plaćaju striming usluge.

S obzirom na to da je prodaja striming muzike premašila samo prodaju CD-a u 2015, uzdizanje ka vrhu bilo je relativno brzo. Striming već nekoliko godina pokreće američku muzičku industriju. Prošle jeseni, striming je bio odgovoran za do 75% ukupnog prihoda muzičke industrije u SAD-u. Sledeće što ćemo sačekati da vidimo je da li će se povećati autorska prava, kao što je predloženo od strane Copyright Royalty Board-a i kako to može da utiče na striming usluge.

Pročitajte i:  YouTube na udaru: Spotify dobio muzičke spotove

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,