BIZIT Seminar

Stručnjaci veruju da je svet ušao u kvantnu deceniju 

Kvantno računarstvo je napredovalo od eksperimenta do aparata koji sada napreduje u poduhvatu za rešavanje složenih problema.

PCPress.rs Image

Kvantna trka je u toku

Napredak u opremi, razvoju softvera i administraciji omogućava zamah tehnologije, što je čini spremnom za dodatna otkrića u 2022. i pomaže tržištu da neizbežno prihvati ovu revolucionarnu tehnologiju. Kakva je sudbina kvantnog računarstva 2022. i da li je dovoljno sposobna da preokrene našu sudbinu? Vlade širom sveta izdvojile su više od 25 milijardi dolara za kvantna istraživanja i razvoj. Tehnološki giganti poput IBM-a, Google-a, Alibabe, Microsoft Amazona i različitih organizacija, takmiče se u prilagođavanju kvantnog računarstva kao običnog alata za poslovanje.

IBM je, na primer, objavio svoje planove za sklapanje kvantnog računara od 1.000 kubita do 2023. godine, što je prvi put u tehnološkom biznisu, a u novembru je otkrio „Eagle“, najsavremeniji procesor koji je očigledno najistaknutiji kvantni računarski procesor kreiran od strane IBM-a i mogao bi da otvori značajan novi put u IT-u. Organizacija je takođe otkrila svoj najsavremeniji kvantni računar od 72 kubita Bristlecone. Alibabin pomoćnik za administraciju clouda Aliyun i Kineska akademija nauka su međusobno poslali 11-kubitnu kvantno figurirajuću administraciju, na svojoj platformi za kvantno računarstvo u cloudu. Ne samo velike tehnološke kompanije, već su i dobro finansirane start-up kompanije takođe odredile prostor za kvantno računarstvo za razvoj hardvera, algoritama i bezbednosnih aplikacija. Neki od njih su Rigetti, Xanadu, 1Qbit, IonQ, ISARA, Q-CTRL i QxBranch.

Pročitajte i:  UK naučnici stvaraju robusna optička vlakna koja mogu otključati našu kvantnu budućnost

Jedan od značajnih ciljeva prema kojima organizacije trenutno napreduju je navodna kvantna neuporedivost, kada kvantni računar izvodi procenu da nijedan tradicionalni računar ne može da deluje u razumnoj meri vremena. Različite analize i pokretanja kvantnog računarstva od strane velikih tehnoloških i drugih organizacija otvaraju okean vrata pred direktorima informacionih tehnologija i IT kancelarijama da primene inovaciju u sadašnjoj realnosti. Kvantni računari su neosporno prikladni za rešavanje složene optimizacije i obavljanje brzih pretraga nestrukturiranih podataka.

Kvantno računarstvo dodatno u osnovi smanjuje vreme izlaska na tržište. Na primer, organizacija za lekove može suštinski da smanji priliku za predstavljanje novih lekova. U finansijama, to bi moglo da osnaži brže, komplikovanije stimulacije, kao što su trgovanje, optimizacija putanje, nestabilnost tržišta i procedure unapređenja vrednosti i još neke. Mitsubishi Chemical primenjuje kvantno računarstvo kako bi pomogao u razvoju litijum-vazdušnih baterija sa većom gustinom energije vrednom pažnje u organizaciji sa IBM Quantum. IBM i Univerzitet u Tokiju formirali su Japan – IBM Quantum Partnership, široki nacionalni okvir partnerstva u koji mogu da se angažuju drugi univerziteti, industrija i vlada. Na ovaj način, kvantno računarstvo ima budućnost punu mogućnosti u digitalnom spektru. Ukratko, 2022. će biti godina kvantnog računarstva.

Pročitajte i:  Kvantni prodor koji bi mogao da donese revoluciju u računarstvu

Izvor: Analyticsinsight

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,