ERP 2024

Stručnjaci veruju da je svet ušao u kvantnu deceniju 

Kvantno računarstvo je napredovalo od eksperimenta do aparata koji sada napreduje u poduhvatu za rešavanje složenih problema.

PCPress.rs Image

Kvantna trka je u toku

Napredak u opremi, razvoju softvera i administraciji omogućava zamah tehnologije, što je čini spremnom za dodatna otkrića u 2022. i pomaže tržištu da neizbežno prihvati ovu revolucionarnu tehnologiju. Kakva je sudbina kvantnog računarstva 2022. i da li je dovoljno sposobna da preokrene našu sudbinu? Vlade širom sveta izdvojile su više od 25 milijardi dolara za kvantna istraživanja i razvoj. Tehnološki giganti poput IBM-a, Google-a, Alibabe, Microsoft Amazona i različitih organizacija, takmiče se u prilagođavanju kvantnog računarstva kao običnog alata za poslovanje.

IBM je, na primer, objavio svoje planove za sklapanje kvantnog računara od 1.000 kubita do 2023. godine, što je prvi put u tehnološkom biznisu, a u novembru je otkrio „Eagle“, najsavremeniji procesor koji je očigledno najistaknutiji kvantni računarski procesor kreiran od strane IBM-a i mogao bi da otvori značajan novi put u IT-u. Organizacija je takođe otkrila svoj najsavremeniji kvantni računar od 72 kubita Bristlecone. Alibabin pomoćnik za administraciju clouda Aliyun i Kineska akademija nauka su međusobno poslali 11-kubitnu kvantno figurirajuću administraciju, na svojoj platformi za kvantno računarstvo u cloudu. Ne samo velike tehnološke kompanije, već su i dobro finansirane start-up kompanije takođe odredile prostor za kvantno računarstvo za razvoj hardvera, algoritama i bezbednosnih aplikacija. Neki od njih su Rigetti, Xanadu, 1Qbit, IonQ, ISARA, Q-CTRL i QxBranch.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Jedan od značajnih ciljeva prema kojima organizacije trenutno napreduju je navodna kvantna neuporedivost, kada kvantni računar izvodi procenu da nijedan tradicionalni računar ne može da deluje u razumnoj meri vremena. Različite analize i pokretanja kvantnog računarstva od strane velikih tehnoloških i drugih organizacija otvaraju okean vrata pred direktorima informacionih tehnologija i IT kancelarijama da primene inovaciju u sadašnjoj realnosti. Kvantni računari su neosporno prikladni za rešavanje složene optimizacije i obavljanje brzih pretraga nestrukturiranih podataka.

Kvantno računarstvo dodatno u osnovi smanjuje vreme izlaska na tržište. Na primer, organizacija za lekove može suštinski da smanji priliku za predstavljanje novih lekova. U finansijama, to bi moglo da osnaži brže, komplikovanije stimulacije, kao što su trgovanje, optimizacija putanje, nestabilnost tržišta i procedure unapređenja vrednosti i još neke. Mitsubishi Chemical primenjuje kvantno računarstvo kako bi pomogao u razvoju litijum-vazdušnih baterija sa većom gustinom energije vrednom pažnje u organizaciji sa IBM Quantum. IBM i Univerzitet u Tokiju formirali su Japan – IBM Quantum Partnership, široki nacionalni okvir partnerstva u koji mogu da se angažuju drugi univerziteti, industrija i vlada. Na ovaj način, kvantno računarstvo ima budućnost punu mogućnosti u digitalnom spektru. Ukratko, 2022. će biti godina kvantnog računarstva.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Izvor: Analyticsinsight

Facebook komentari: