ASUS ROG Flow

Strujna zimnica

U prošlomesečnom pregledu videli smo osnovne sprave za zaštitu osetljivih uređaja od nestabilnog napajanja. Za one koji žele malo bolju zaštitu i bar malu rezervu energije, preporučujemo UPS uređaje

 

Primarna uloga UPS‑a je da stabilizuje napon u periodima i na mestima gde je napajanje nestabilno, bilo da se javljaju prekidi, često nevidljivi bez mernih uređaja, ali pogubni za priključene uređaje, ili fluktuacije napona koje takođe predstavljaju šok za priključene uređaje i smanjuju im radni vek.

Tržište je neumoljivo, a trend prelaska na prenosive računare opremljene baterijom koja već sama obezbeđuje izvesnu autonomiju rada često dovodi u pitanje isplativost nabavke UPS uređaja. Zaista, prenosivi računari često su opremljeni punjačima koji dopunjuju bateriju u rasponu napona od 100 – 240 V, ali elektronika ovih punjača nije imuna na pikove ili prekide mrežnog napajanja koji će ga opteretiti, a i zbuniti vaš laptop koji se bez UPS‑a neće snaći u odlučivanju da li da se zadrži na napajanju iz mreže ili da pređe na baterije.

503225

Male AEG elektrane

A razloga za uzbunu može da bude mnogo. Ako ste kućni korisnik, jednostavno uključivanje električnog kotla za etažno grejanje može da prouzrokuje osetan pad napona koji će zbuniti osetljivije uređaje. Pored prikazane Protect Home serije uređaja za zaštitu i produženo napajanje, predlažemo da ipak odete barem korak dalje i da se odlučite za Protect alpha UPS‑eve koje možete da nađete u varijantama od 450, 600, 800 i 1200 VA. Ta, takozvana angažovana snaga, obezbećuje napajanje priključenih uređaja do 240, 360, 480, 600 W respektivno.

Ne ulazeći u detaljnije u razmatranje razlika između angažovane snage i potrošnje uređaja, podsetimo da priključeni uređaj opterećuje mrežu (ili UPS) angažovanom snagom u voltamperima (VA), ali troši realnu snagu izraženu u vatima (W). U uputstvima za upotrebu često ćete naći oba podatka, ali ih ugrubo možete i izračunati koristeći jednostavnu formulu W = VA / sqr(2). Naravno, namerno smo koristili računarsku, a ne matematičku notaciju.

Šta vam pruža jedna ovakva mini‑elektrana? Pre svega zaštitu uređaja, jer su svi uređaji zaštićeni od podnaponskih i prenaponskih šokova koje će UPS preuzeti na sebe. Svi modeli su opremljeni AVR modulom (Automatic Voltage Regulator) koji će utičnicu prebaciti na beterijsko napajanje ako se napon mreže nađre izvan predviđenih granica. Protect alpha uređaji, zavisno od dimenzija, imaju različit broj utičnica, ali moramo da nappomenemo da nisu sve utičnice opremljene AVG modulom. Zato, pored snage, procenite i koliko vam je AVG priključaka potrebno.

Zgodno je što AEG daje veoma precizne tabele o tome koliko koji UPS može da bude opterećen i koliko je dugo u stanju da samostalno napaja uređaj. Naravno, mnogo toga zavisi od potrošnje – dakle od snage priključenih uređaja. Ne zaboravimo da se i UPS napaja baterijom, a da se baterija brže prazni ako je opterećenija, pa grafikoni koji pokazuju period autonomije nisu linearni, a dodatno zavise i od starosti baterije, temperature i još koječega. U svakom slučaju, pametno je opredeliti se za UPS koji dvostruko nadmašuje snagu priključenih uređaja, da bateriju ne biste preopteretili.

Napomenimo i da je cela serija Protect alpha opremljena USB priključkom kojim možete da nadzirete stanje UPS‑a i mreže, ali i podesite osnovne parametre rada poput napona pri kojima se aktivira AVR zaštita ili stanja potrošenosti baterije pri kome će UPS, kroz isti taj USB, poslati računaru signal za gašenje.

1234319_ZB_00_FB.EPS_1000

A sada, nešto sasvim drugačije

Preskočićemo na trenutak UPS‑eve iz serija Protect‑A, Protect‑B i Protect‑C, mada svakako treba da ih razmotrite ako želite dužu autonomiju ili bolju i direktniju kontrolu pomoću ugrađenih LCD displeja. Čak ni ako nam niste poverovali da i vaš laptop zaslužuje malo pažnje u vidu stabilizacije napona i dodatne autonomije, sigurni smo da još niste (ili jeste) obratili dovoljno pažnje na mesto gde je UPS apsolutno neophodan u opštepovezanom svetu gikova i gikica (pardon, giketa).

Ako pretpostavimo da u stanu imate mesto gde vam stoji ADSL ili kablovski modem, ruter ili svič, a možda i neki NAS za važne dokumente, backup i poneki omiljeni film i muziku, to je baš pravo mesto gde treba da postavite i neki savremeniji UPS, koji će tim uređajima obezbediti uredno napajanje i prilično dugu anatomiju s obzirom na njihovu nisku potrošnju.

Ne treba zanemariti ni ulogu filtriranja na telefonskom ili mrežnom kablu koju imaju svi AEG UPS uređaji, čak i oni iz Protect alpha serije. Naime, ulazni (telefonski ili mrežni) kabl uključuje se u UPS, a u istu takvu utičnicu uključuje se izlazni kabl koji se dalje „razvlači“ ka kućnoj instalaciji. Može prijatno da vas iznenadi činjenica da nakon ovog priključivanja zaključite da vaš Internet radi brže, jer će UPS eliminisati strujne „gličeve“ koji se mogu pojaviti u vašim komunikacionim kablovima usled interferencije s energetskom mrežom.

Pažnju ćemo usmeriti na posebnu Protect NAS ediciju koja nudi modele B. 500, B. 750, B. 1000 i B. 1500 a oznake ujedno ukazuju i na angažovanu snagu koju su u stanju da isporuče ovi UPS‑evi. Da se radi o veoma ozbiljnim uređajima svedoče i posebni setovi utičnica za uređaje kojima treba obezbediti samo zaštitu UPS‑a kroz AVR, ali i poseban set priključaka za uređaje kojima se neprekidnim napajanjem iz baterije (praktično su „odsečeni“ od strujne mreže) obezbeđuje najstabilnije moguće napajanje.

Protect_B1000

Poseban kuriozitet je i potpuni sinusni oblik naizmenične struje koji obezbeđuju. Naime, najprostiji (i najjeftiniji) UPS uređaji isporučuju naizmeničnu struju čiji su impulsi „kvadratni“, nešto bolji uređaji trude se da formiraju nešto bolji (quasi‑sine) oblik talasa, ali je on i dalje prilično pravougaonog oblika i obiluje harmonicima mrežne frekvencije od 50 Hz koji mogu da prouzrokuju smetnje u komunikacionim kablovima.

Protect NAS je zato pravo rešenje za vaš mali kućni (ili kancelarijski) komunikacioni centar, jer će obezbediti pravi sinusni oblik talasa, rešiti vas briga oko sigurnog napajanja komponenti i obezbediti autonomiju i „struju bez mane“ baš tamo gde je najpotrebnija.

Bez obzira za koji se model odlučite, AEG UPS će čuvati vaše vredne uređaje, obezbediće autonomiju kad vam je ta autonomija napotrebnija, a i učiniće da se oslobodite stresa. I to ima neku cenu u eri povezanosti bez koje više ne možemo…

Izdvajamo:
Naziv AEG Protect alpha 450 AEG Protect alpha 600 AEG Protect NAS 500
Karakteristike 450 VA / 240 W, Line interactive, AVR 800 VA / 480 W, Line interactive, AVR 500 VA / 250 W, NAS Line interactive, AVR USB+ Surge protection (RJ11/RJ45) za telefon, fax, ruter i mrežu
Cena (RSD) 11.790,00 12.890,00 37.590,00

 

www.infoteam.rs

Voja Gašić

Objavljeno u časopisu PC#228

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,