N Central domination

Surface – drugi pokušaj

Pre nešto više od godinu dana Microsoft je predstavio novu generaciju tableta, Surface Pro i Surface RT. Tržište ih nije primilo sa oduševljenjem: najviše kritika je bilo na račun Surface RT i Windows RT operativnog sistema. Posle godinu dana, Microsoft je, uz Windows RT 8.1, predstavio Surface 2 – da vidimo šta se promenilo.

08_Surface 01Windows RT je varijanta Windows-a 8 namenjena ARM arhitekturi. Cilj je bio iskoristiti prednosti ove arhitekture, pre svega duži vek trajanja baterije i potencijal za pravljenje jeftinih i lakih uređaja. Pre nešto više od godinu dana, kada je Windows RT predstavljen, to su bile velike prednosti u odnosu na Intel‑ova rešenja. Iako je odluka da se krene i sa ARM platformom bila logična u realizaciji i samog operativnog sistema ali i Surface RT uređaja, mnogo toga je škripalo, o čemu smo pisali u PC#194. Surface RT je imao skromnu rezoluciju 1366×768, nejake zvučnike, loše kamere, a nije bio ni jeftin. Ali, čak i da nije bilo ovih zamerki, i dalje bi bio upitan tržišni uspeh zbog ograničenja Windows-a RT i malog broja aplikacija na Store‑u. Nekoliko proizvođača je predstavilo Windows RT uređaje koji su delovali kao bolja kupovina u odnosu na Surface. Ali i oni nisu sjano prošli.

Microsoft je izvukao pouke, a rezultat je Windows RT 8.1, bogatija ponuda na Store‑u, ali i naslednik Surface RT tableta, Surface 2. Verovatno je izostavljanje oznake RT želja da uređaj dobije novu šansu i da loš start Surface RT tableta i operativnog sistema Windows RT bude što manje opterećenje novom modelu. Novi paket izgleda ubedljivije i potpunije od prethodnog.

Slično i različito

Rezolucija ekrana je 1920×1080, full HD. Osvetljenje, oštrina i kontrast, a posebno reprodukcija boja, na visokom su nivou, a utisak pri dodiru i pokretima prstima po ekranu je znatno bolji nego kod prethodnog modela
Rezolucija ekrana je 1920×1080, full HD. Osvetljenje, oštrina i kontrast, a posebno reprodukcija boja, na visokom su nivou, a utisak pri dodiru i pokretima prstima po ekranu je znatno bolji nego kod prethodnog modela

Po dimenzijama, obliku i rasporedu elemenata Surface 2 liči na prethodnika. Lakši je nekoliko grama (676 g / 680 g) i tanji za 0,5 mm (8,9 mm / 9,4 mm), što je gotovo neprimetno. U odnosu na druge tablete Surface je među težima, ali on ima ekran dijagonale 10,6 inča, USB 3.0 port, micro HDMI, micro SD čitač, kao i naslon pomoću kog tablet samostalno stoji. Na prethodnom modelu ovaj naslon je imao samo jedan položaj koji nije odgovarao radu u krilu. Sada naslon ima dva položaja te se nagib može bolje prilagoditi konkretnom položaju pri radu.

Boja tableta je svetlosiva za razliku od prethodnog modela, ali i u odnosu na Surface Pro 2. Izrada je vrhunska, sa odličnom završnom obradom i luksuznim alukućištem, na kome umesto logotipa Windows‑a stoji natpis: Surface.

Ekran je ClearType, sada u punoj HD rezoluciji 1920×1080. Osvetljenje, oštrina i kontrast, a posebno reprodukcija boja, na visokom su nivou, a utisak pri dodiru i pokretima prstima po ekranu je znatno bolji nego kod prethodnog modela. Tome doprinosi NVIDIA T40 tj. Tegra 4 procesor na visokom taktu od 1,7 GHz sa 72 GPU jezgra, u odnosu na NVIDIA T30 tj. Tegra 3 u prethodnom modelu koji je imao 12 GPU jezgara. Novi procesor je eliminisao neprijatne zadrške u radu na Surface RT‑u, pa za Surface 2 možemo reći da je veoma brz. Startovanje aplikacija, promena aktivnog programa kao i rad na dve aplikacije uporedo ide tečno, pružajući punu udobnost u radu.

Pročitajte i:  Predstavljena četiri nova Nokia uređaja

Za razliku od loših kamera na prethodnom modelu koje su snimale 720p video, Surface 2 snima 1080p video koristeći 3,5 Mp kameru napred ili 5 Mp kameru pozadi. Za bežičnu komunikaciju se koristi WiFi s podrškom za 802.11a/b/g/n, kao i low‑energy Bluetooth 4.0. Hardverski, dakle, nema iznenađenja, ali ni ozbiljnih primedbi. Surface 2 je brz, ima odličan HD ekran, prvoklasnu izradu i kompletan set portova i protokola za komunikaciju sa spoljnim svetom. Jedina primedba je i dalje na nešto slabije zvučnike.

RT i njegova prodavnica

Surface 2 je brz, ima odličan HD ekran, prvoklasnu izradu i kompletan set portova i protokola za komunikaciju sa spoljnim svetom. Jedina primedba je i dalje na nešto slabije zvučnike
Surface 2 je brz, ima odličan HD ekran, prvoklasnu izradu i kompletan set portova i protokola za komunikaciju sa spoljnim svetom. Jedina primedba je i dalje na nešto slabije zvučnike

Time je sva pažnja preusmerena na softver, tj. Windows RT 8.1 i ekosistem. Na Windows RT smo pre godinu dana imali dosta zamerki. I za poslovnu primenu, i za multimediju, i za zabavu su nedostajale aplikacije, a neka ograničenja operativnog sistema su bila neprijatna. Tada nije bilo aplikacije koja bi reprodukovala MKV video‑format, Twitter, Facebook, kao i mnogi drugi popularni servisi, nisu imali zvanične aplikacije za Windows RT. Iako je uz uređaj, baš kao i sada, stizao Office RT 2013 Home and Student Edition, nije bilo Outlook‑a, a sistemska Mail aplikacija je imala samo osnovne funkcije. Daleko od toga da je Windows RT bio neupotrebljiv – proveli smo mnogo vremena u radu sa njim, ali uvek je nekako nedostajao taj još jedan korak da bi sve bilo potpuno komforno.

Windows RT 8.1 je popravio mnogo toga, ali to i dalje nije univerzalni operativni sistem koji će ispuniti očekivanja svih. Pre svega, Windows RT nije za one koji se oslanjaju na tradicionalne Windows desktop aplikacije jer se one ne mogu koristiti na ovom operativnom sistemu. Izbor aplikacija na Windows RT Store‑u je znatno bolji nego pre godinu dana, ali ako posao ili zabava zahtevaju neku specifičnu aplikaciju ili igru, treba proveriti da li ona postoji za Windows RT. Baš kao što Surface RT nismo mogli da preporučimo gotovo nikome, Surface 2 sada možemo preporučiti kao dobru opciju pri izboru tableta, naravno, imajući u vidu ograničenja.

Uz Surface 2 dolazi Office RT 2013 Home and Student Edition u kome su Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook. Iako je ova verzija namenjena za nekomercijalnu upotrebu, ona se može koristiti za obavljanje posla ako firma ima odgovarajuću komercijalnu licencu za Office 2013, što veliki broj njih već ima.

Za brže kucanje

Da bi paket za mobilni rad bio kompletan, postoje unapređene verzije pokrivki za ekran sa integrisanom tastaturom. Ona lakša i tanja, Touch Cover, nema klasične tastere, već iscrtanu tastaturu na ravnoj površini sa senzorima. Iako nije udobna za rad kao klasična tastatura, daleko je bolja opcija od kucanja po ekranu. Ovaj tekst kucamo upravo na ovakvoj tastaturi i to na starom, prošlogodišnjem modelu, koji je kompatibilan i s novim uređajima.

Pročitajte i:  ASUS Zenbook 17 Fold - Savitljivo je u modi!

Type Cover ima klasične tastere – nešto je deblja i teža od Touch Cover‑a, ali i dalje, zajedno sa uređajem, daje koristan i kompaktan paket. Uz ove pokrivke i ugrađeni naslon, Surface 2 je mali prenosivi uređaj s laptop funkcionalnostima, pa ga često nosimo umesto laptopa na prezentacije, putovanja, sastanke. U slučaju potrebe za dužim radom, tu je USB port za povezivanje eksterne tastature i miša, kao i micro HDMI za vezu do eksternog monitora ili, za prezentacije, projektora. Za bežičnu video‑vezu, Surface 2 podržava Miracast protokol.

Zahvaljujući USB 3.0 portu, kopiranje sa eksternih USB memorija i hard‑diskova kao i, recimo, prebacivanje fotografija sa foto‑aparata, teče brzo i jednostavno. Ipak, treba znati i ograničenja. Podrška za eksterne uređaje znatno je  manja od one u Windows‑u 8, pa nismo uspeli da štampamo na našem HP printeru jer jednostavno nije bilo odgovarajućih drajvera.

Surface 2 ipak nije zamena za laptop ili desktop računar, on je opcija za mobilni rad. Ako se na desktop‑u već koristite Windows, a posebno ako je to Windows 8, korišćenje Surface‑a 2 je logičan izbor. Baš kao što je cloud rad i sinhronizacija podataka i setovanja duboko integrisana u Windows 8.1 i Office 2013, isti nivo integracije je i u Office RT 2013 i Windows RT 8.1. To omogućuje da laptop ili desktop i Surface budu sinhronizovani bez potrebe za instaliranjem, setovanjem i izmenama na dva mesta. Ako smo počeli s radom na dokumentu na laptopu koristeći SkyDrive, možemo da nastavimo gde smo stali na Surface 2, a zatim da se kasnije vratimo na laptop.

Ipak, treba znati i neka ograničenja. Office RT 2013 ne može da koristi makroe kao ni Office add‑ons, tj. Office dodatke. Uz to, Office RT 2013 radi u desktop okruženju u kome je korišćenje miša mnogo jednostavnije i prirodnije od korišćenja dodirom po ekranu. Verujemo da će verzija Office‑a za Modern UI (Metro) okruženje, koja se očekuje u toku sledeće godine, doprineti još većoj udobnosti u radu na tabletima kao što je Surface 2.

U vašem okruženju

Surface 2 je mnogo više od tableta namenjenog za korišćenje Office paketa. Sada imamo brojne zvanične i alternativne aplikacije za popularne servise kao što su Twitter, Facebook, Netflix… U sistemskim aplikacijama People (Kontakti) i Calendar duboko su integrisane veze i sinhronizacija sa Facebook, Linkedin, Twitter i Skype servisima. Veze ka Google‑u i nekim drugim konkurentskim servisima su moguće kroz browser ili aplikacije nezavisnih softverskih firmi i autora. Bez obzira na nekoliko kvalitetnih alternativnih aplikacija, ipak bismo voleli da uskoro vidimo zvanične Linkedin, Spotify, Instagram, ali i Gmail i YouTube aplikacije.

Pročitajte i:  Predstavljena četiri nova Nokia uređaja

S obzirom na zavidnu brzinu uređaja, reprodukcija filmova, serija i drugih video‑snimaka išla je glatko i bez problema. Na Store‑u se mogu naći aplikacije za reprodukciju gotovo svih poznatih video‑formata uključujući i MKV. Nažalost, ovo je i dalje bitna opcija u našim krajevima zbog nedostupnosti velikog broja muzičkih, filmskih kao i nekih drugih servisa popularnih u svetu. To otvara i nešto drugačiji pogled iz ovog dela sveta na različite tablet, ali i druge mobilne uređaje. Ekosistem, tj. aplikacije i servisi koji okružuju uređaj su značajniji faktora pri izboru. Nažalost, pretplate na servise Hulu, Netflix, XBOX Music kao i kupovina muzike, filmova i serija na iTunes‑u, XBOX Video i drugim servisima, nisu dostupni u našem regionu. Takođe, za iOS i Android su dostupne samo besplatne aplikacije na App Store‑u. Za Windows RT je moguće kupiti aplikacije iako treba znati da jedan manji broj aplikacija autori ne prodaju u ovom regionu.

Kada se pojavio Windows RT, a pogotovu sada, sa jeftinijim Intel Atom tabletima na kojima radi Windows 8, postavlja se pitanje zašto bi neko izabrao Windows RT tablet a ne Windows 8 tablet. Na Windows 8 tabletu mogu da se koriste i Windows desktop aplikacije, Office nema ograničenja za korišćenje makroa i nema limita za podršku za vezu s drugim uređajima. Kome pomenuta ograničenja nisu prepreka, za isti novac se dobija premium Windows RT uređaj visokih performansi i izrade, kvalitetnog HD ekrana i dugog trajanja baterije. S druge strane se dobija neki od baznih modela s hardverskim kompromisom i kraćim trajanjem baterije. Uostalom, Microsoft ima Surface Pro 2 tablet s Windows‑om 8 za više para. Ne treba zaboraviti i da je jedini način instalacije novih aplikacija na Windows RT‑u kroz Microsoft RT Store, što smanjuje mogućnost za razne malware, spyware aplikacije i viruse.

Kao i drugi tableti u svom okruženju, Surface 2 se najbolje snalazi s Microsoft servisima i uz druge uređaje koji koriste Windows. U Windows 8.1, kao i Windows RT 8.1, u sam operativni sistem su integrisani SkyDrive, Bing i Skype. Upravo smo za Skype najčešće koristili mogućnost rada u dve aplikacije na ekranu istovremeno. Uz desni deo ekrana bismo postavili aktivnu prepisku, a u levom su browser, Word, Excel, Remote Desktop ili neka druga aplikacija. Onima koji su oslonjeni na servise drugih firmi, kao što su Google i Apple, verovatno je bolji izbor nekog Android ili iOS tableta. .

U svakom slučaju, Surface 2 i Windows RT 8.1 predstavljaju veliki korak napred. Uz mnogo bolji izbor aplikacija, unapređene Microsoft cloud servise i njihovu integraciju u samom operativnom sistemu, Surface 2 je odlična mobilna opcija. Nažalost, Surface 2, baš kao i prethodni model, za sada nije dostupan na našem tržištu.

Microsoft,www.microsoft.com

Pavle Peković

(Objavljeno u časopisu PC#205)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,