Svaka četvrta zvezda bi mogla da ima planetu sličnu Zemlji

PCPress.rs ImageNove studije, sprovedene posle petogodišnjeg proučavanja zvezda sličnih Suncu udaljenih od Zemlje manje od 80 svetlosnih godina, pokazuju da bi približno svaka četvrta od njih mogla da ima stenovite planete nalik Zemlji. Još interesantnije je to što se veliki broj ovih planeta nalazi u tzv. Goldilocks zoni, u kojoj nije ni previše hladno ni previše toplo, tako da potoje uslovi za prisustvo tečne vode, koja je neophodna za formiranje života, u formi kakvu mi znamo.
Ako bismo ove rezultate ekstrapolirali na celu galaksiju, došli bismo do zaključka da planeta sličnih Zemlji ima nekoliko desetina milijardi, pa je verovatnoća postojanja života izvan Zemlje vrlo velika.
Naučnici su ove zaključke izveli proučavanjem 166 zvezda. Kao što je verovatno poznato, njihove planete su isuviše sitne i udaljene da bi se direktno posmatrale teleskopom, ali je njihov uticaj na promene orbita matičnih zvezda merljiv, pa se tako mogu dobiti relevantni podaci. Na ovaj način, u poslednjih deset godina je otkriveno oko 500 planeta izvan našeg solarnog sistema, a one slične Zemlji su relativno uobičajene.
Dr Andrew Howard sa kalifornijskog Univerziteta Berkeley je izneo podatke da na svakih sto zvezda sličnih Suncu, jedna ili dve imaju planete veličine Jupitera, šest imaju planete veličine Neptuna, a dvanaest imaju tzv. super-Zemlje, mase tri do deset puta veće od Zemljine. Ekstrapolacijom se dolazi do podatka da 23 zvezde imaju planete čija je masa između polovine i dvostruke mase Zemlje. Howard dodaje i da metoda proučavanja nepravilnosti u kretanju zvezda otkriva samo planete koje su u blizini zvezde, tako da bi broj planeta sličnih Zemlji mogao biti i veći.
U narednih deset godina, novim metodama otkrivanja planeta moći će da se “zagleda” i malo dalje, a novi moćniji teleskopi daće više podatka o manje udaljenim svetovima.
Pre mesec dana, astronomi su pronašli planetu veoma sličnu Zemlji, na udaljenosti od dvadeset svetlosnih godina, nešto veću, ali sa sličnom gravitacijom. Po svemu sudeći, planeta ima atmosferu, a vrlo verovatno i tečnu vodu na površini – više detalja o tome pročitajte ovde.

Pročitajte i:  Budućnost filma: Ruski triler u svemiru

Izvor: Dailymail

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,