Sve traženiji administratori mreža

Gotovo svakoj kompaniji danas su potrebni zaposleni koji se bave administracijom, odnosno održavanjem mrežnih sistema. Jednom rečju, Microsoft i Linux stručnjaci. ITAcademy je prvi Linux professional centar u Srbiji.

17_Sve-trazeniji_slikaKoliko su administratori mreža traženi danas na tržištu, pokazuje i to što su oni na listama najtraženijih IT veština za 2014. godinu skočili za čak pet mesta u odnosu na prethodnu godinu. To je rezultat istraživanja koje svake godine sprovodi portal Computerworld.com, a prema njemu, skoro trećina ispitanih kompanija navela je da planira u 2014. godini da zaposli administratora mreža, dok je u 2013. godini takve planove imala jedna petina kompanija. Administratori mreža su takođe ušli i u šest najplaćenijih IT poslova, prema istraživanju istog portala – njihova prosečna godišnja zarada u Americi procenjena je na 73.000 dolara.

Na domaćem tržištu

Srpski poslodavci takođe traže ove IT stručnjake. Istraživanje Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije ITS pokazalo je da je u odnosu na prvi kvartal prošle godine, ove godine potražnja za Linux stručnjacima porasla za skoro 15%. Broj oglasa u kojima se traži poznavanje operativnog sistema Linux, objavljenih na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs, porastao je za jednu osminu.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Za Linux stručnjake i sve one koji žele da rade kao administratori mreža značajan je podatak da je i kod nas otvoren prvi ovlašćeni LINUX professional centar – Linux Professional Institute (LPI) trening centar u Srbiji. Ovaj trening centar otvoren je na ITAcademy, koja uspešno posluje u okviru kompanije LINK group u Beogradu. Na departmanu za administraciju na ITAcademy školuju se stručnjaci za Microsoft i Linux administraciju.

Šta rade administratori mreža?

Budući da je mrežna infrastruktura jedan od najvrednijih IT resursa danas, kompanije sve više ulažu u stručnjake za administraciju mreža. Na odseku Administration na ITAcademy pripremaju se stručnjaci za rad u ovakvom okruženju, a oni uče veštine planiranja, projektovanja, konfigurisanja, implementacije i održavanja kompletne mrežne infrastrukture pod operativnim sistemima Microsoft Windows Server 2012 ili Linux. Set Microsoft‑ovih sertifikata za administratore mreža (MCSA, MCSE), koji su veoma popularni na ITAcademy, spada u najvrednije svetske Network sertifikate, sa punim autoritetom i priznanjem u Srbiji.

Svi polaznici ITAcademy, ne samo oni sa smera Linux Administration već i sa smera Microsoft Administration, automatski imaju bolje izglede za postizanje najvećeg uspeha na LPIC ispitima, koji su najviši stepen potvrde znanja i veština koje IT profesionalac treba da ima u radu sa Linux operativnim sistemima.

Pročitajte i:  Novi čip iz Microsoft-a praviće kompanija Intel

Na ITAcademy su u ponudi dva nivoa sertifikacije:

  • Junior Level Linux Professional (LPIC‑1) podrazumeva verifikaciju znanja u okviru rada na Linux komandnoj liniji, kao i uz pomoć grafičkog korisničkog interfejsa (GUI). Priprema za obavljanje sledećih poslova: pomoć korisnicima, dodavanje korisnika u veći sistem, backup i vraćanje podataka… Za dobijanje LPIC‑1 sertifikacije treba položiti dva ispita: Exam 101 i Exam 102.
  • Advanced Level Linux Professional (LPIC‑2) sertifikat verifikuje znanja iz oblasti administracije Linux Web Servera bilo koje veličine, zatim planiranje, implementaciju, održavanje i vođenje brige o sigurnosti mešovitih mreža (Windows i Linux). Ovaj sertifikat pokriva i oblasti LAN servera (Samba), Internet Gateway servisa, Web servera i FTP servera. Za dobijanje LPIC‑2 sertifikacije  treba položiti dva ispita: Exam 201 i Exam 202, i neophodno je da se polaže i za LPIC‑1 sertifikaciju.

LPIC sertifikati potvrđuju izuzetno znanje i stručnost IT profesionalaca u oblasti Linux administracije i osiguravaju priznatost i prednost sertifikovanim stručnjacima u unapređenju posla i IT karijere. LPIC deluje u saradnji s predavačima i stručnjacima u ovoj oblasti širom sveta. LPIC sertifikacija cenjena je među brojnim uspešnim svetskim organizacijama i kompanijama.

Pročitajte i:  Microsoft uklanja još jedan alat iz Control Panel-a Windowsa 11

it-akademija.com

Izvor: PC#212

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,