Tajna funkcija Windows 11 nagoveštava kako bi Windows 12 mogao sve da promeni

Nove funkcije skrivene u ranoj verziji nadolazećeg ažuriranja za Windows 11 omogućiće korisnicima da konfigurišu sopstveni „Cloud PC“

PCPress.rs Image

Windows 11 ažuriranje donosi funkcije Cloud PC-a i pogled u budućnost

To bi mogao biti naš najjasniji nagoveštaj o tome šta Microsoft planira za budućnost Windows-a – kao što je Windows 12. Kako Neowin izveštava, korisnik Twitter-a Albacore je kopao u Windows 11 Dev build 23419, koji se pokreće ljudima koji su se prijavili za program Windows Insider, a dostupan je na kanalima Canary, Dev i Beta.

U seriji tvitova, Albacore je primetio da u Settings aplikaciji za Windows 11 sada postoje opcije za pristup računaru u oblaku (Cloud PC) – bilo preko namenske aplikacije ili direktno sa desktopa. Stranica takođe ima odeljak koji vam omogućava da izaberete koje portove, funkcije i dodatke delite sa računarom u oblaku. Dakle, mogli biste da delite svoje USB portove, a to bi značilo da će USB memorijski stik koji uključite u fizički računar takođe biti dostupan na vašem Cloud PC-u.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

Ako ostavite računar uključen, tada biste mogli da pristupite Cloud PC-u na drugom uređaju i imate pristup USB memorijskom stiku ili možete brzo da kopirate stvari sa memorijskog sticka u skladište Cloud PC-a – čineći ga dostupnim za bilo koji drugi uređaj koji koristite za pristup. Izgleda da takođe možete da delite clipboard, štampače, lokalni hard disk, mikrofon i još mnogo toga. U zavisnosti od Microsoftovih planova za Cloud PC integraciju, ovo bi mogla biti zaista korisna funkcija i nagoveštava šta Microsoft planira za Windows 12 (ako takav plan postoji).

Trenutno nismo sigurni kako će integracija sa Cloud PC-om izgledati u operativnom sistemu Windows 11, ali po svemu sudeći, Microsoft želi da prebacivanje između vašeg lokalnog računara ili laptopa i Cloud PC-a bude neprimetno. Ako će Windows 11 funkcija Cloud PC-a biti poput Cloud PC-a uključenog u Microsoftovu Windows 365 Business pretplatu, dobićete pristup virtuelnom računaru uskladištenom na internetu koji će raditi kao običan računar. Bez obzira koji uređaj koristite, bilo da je to pametni telefon ili Chromebook, sve dok imate internet vezu, možete da pristupite računaru u oblaku i koristite ga kao da sedite ispred njega. Verovatno će biti vezan za OneDrive pretplatu u operativnom sistemu Windows 11, mada ćete možda moći besplatno da pristupite ograničenoj verziji, slično kao što možete sa Microsoftovim OneDrive skladištem u oblaku.

Pročitajte i:  Šta je Windows 11 LTSC i da li ga možete instalirati na svom računaru?

Ove karakteristike su trenutno dobro skrivene. Ne samo da su u verziji operativnog sistema Windows koja je dostupna samo Windows insajderima koji su se prijavili da isprobaju rane, eksperimentalne verzije operativnog sistema Windows 11, već morate da editujete DLL fajl „settingshandlers_cloudpc“ da biste ih omogućili. Microsoft očigledno nije spreman da pokaže ovu funkciju, ali nam daje primamljiv nagoveštaj o vrsti operativnog sistema koji bi Windows 12 mogao da bude – i to bi moglo biti veoma uzbudljivo.

Microsoft je bio vrlo jasan u svom interesu da prenese Windows u oblak. Ne samo da je dodao funkcionalnost Windows 365 Business, objašnjavajući da je „Microsoft Cloud PC strateška, nova ponuda koja je izgrađena na vrhu Windows Virtual Desktop za isporuku Desktop as a Service“, već i Panos Panaj, koji vodi Windows tim u Microsoft-u je govorio o tome kako će Cloud PC biti budućnost Windows-a – što su mnogi shvatili da znači Windows 12.

Videli smo porast glasina o Windows-u 12, uključujući i to da bi mogao da se pojavi pre 2024. godine. Ove nove funkcije zasnovane na oblaku koje su skrivene u ranoj verziji operativnog sistema Windows 11 mogu biti naš najbolji pogled na ono što Microsoft planira za sledeću verziju svog operativnog sistema.

Pročitajte i:  Novi AI planovi Microsoft-a - pretvaranje korisnika u crtanu animaciju

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,