BIZIT plus

Tajvan želi da zaštiti interese svojih kompanija u grupi Čip 4

Tajvan želi da u novoj grupi Čip 4 koju predvode Sjedinjene Države zaštiti interese tajvanskih kompanija. Tajvan nastoji da obezbedi otpornost i stabilnost u lancu snabdevanja.

PCPress.rs Image

Cilj je obezbediti stabilan lanac snabdevanja

Preliminarni sastanak grupe održan je prošle nedelje uz prisustvo predstavnika Tajvana, Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana.

Globalna nestašica poluprovodnika postavila je Tajvan u centar pažnje i učinila upravljanje lancem snabdevanja većim prioritetom za vlade širom sveta.

Zamenik ministra ekonomije Tajvana, Chen Chern-chyi navodi da je za proizvodnju čipova potrebna saradnja kako bi se obezbedio „veoma otporan lanac snabdevanja“. „Iskoristićemo grupu i pokušati da zaštitimo interese naših kompanija“, rekao je Chen. On je takođe dodao da grupa još nije započela formalne sastanke.

Predsednica Tajvana, Tsai Ing-wen navodi da je Tajvan posvećen kako bi svojim partnerima obezbedio zalihe poluprovodnika. Ona je pozvala saveznike da pojačaju saradnju usred pojačanih pretnji iz Kine.

Azijski članovi grupe Čip 4, uključuju najvećeg svetskog proizvođača čipova po ugovoru TSMC, južnokorejske gigante memorijskih čipova Samsung Electronics i SK Hinik, i neke od ključnih japanskih dobavljača poluprovodničkih materijala i opreme.

Pročitajte i:  Poskupljuju TSMC čipovi napravljeni van Tajvana

Grupa Čip 4 je osnovana nakon novog američkog zakona usvojenog u avgustu. Zakon podrazumeva 52 milijarde dolara subvencija za kompanije koje proizvode čipove ili sprovode istraživanja čipova u SAD. Vašington želi da se Sjedinjene Države što manje oslanjaju na Aziju za proizvodnju poluprovodnika.

Chen navodi da tajvanska industrija čipova ima dobro integrisan lanac snabdevanja i veoma dobru radnu snagu. „Iz naše perspektive mislimo da je prednost Tajvana u razvoju najnaprednije proizvodne tehnologije koja će se se nalaziti uvek ovde na Tajvanu, navodi Chen.

Vlada Tajvana je zadovoljna što tajvanske kompanije za proizvodnju čipova ulažu u zemlje koje imaju slične prioritete. „Mislimo da će to samo produbiti i ojačati naše odnose“,dodao je Chen.

Izvor: Reuters

Facebook komentari: