ePlaneta

Taksi aplikacija menja pravila nakon incidenta

Taksi aplikacija u centru je skandala nakon nesrećnog slučaja koji se nedavno dogodio. Glavne kritike su vezane za bezbednost korisnika, kao i nedostatak kontrole nad vozačima.

PCPress.rs Image

DiDi, kineska taksi aplikacija čiji je suvlasnik Apple, suspendovala je sve vožnje noću nakon ubistva korisnice ovog servisa u kineskom gradu Žengšou. Nakon što je prošlo 10 dana od ubistva 21-jednogodišnje stjuardese koja je bukirala prevoz preko aplikacije, kompanija je predložila prva konkretna rešenja. Predlozi su došli nakon pritiska države koja je optužila servis da stavlja profit ispred bezbednosti putnika.

Ovo je veliki pritisak za najveću taksi servis na svetu koji ima 450 miliona korisnika i 21 milion vozača. DiDi nudi 13 vrsta servisa, a među njima je Hitch, koji je koristila i žrtva. Reč je o opciji gde putnici dele prevoz i troškova prevoza ukoliko idu u istom pravcu.

didi app

Da li su taksisti u pravu što su protiv aplikacija?

Ubrzo je otkriveno da je ubica 26-godišnji vozač koji je nakon ubistva napustio vozilo i skočio u reku. On je kasnije pronađen mrtav, a sumnja se da čak nije ni bio registrovani vozač već da je ukrao nalog od oca koji je taksista. Nažalost, ovo nije prvi incident vozača ovog servisa. Korisnici su se žalili da su vozači ostavljali komentare na profilima korisnika u okviru aplikacije gde su komentarisali njihov izgled. Zbog svega navedenog uvešće se promene koje će zaštiti privatnost korisnika prevoza.

Pročitajte i:  Baidu Apollo robotaksi sa 60% nižom cenom 

Promene se uglavnom svode na uklanjanje fotografija i bilo kakvih informacija koje nisu vezane za korišćenje servisa. Ubuduće će svaki vozač morati da se registruje svakog dana putem softvera za prepoznavanje lica, a razmatra se i audio ili video snimanje vožnji. DiDi planira da uskoro počne da koristi autonomna vozila, pa su tako dobili dozvolu da testiraju ovu tehnologiju u Kaliforniji. Ipak, postavlja se pitanja kada će se to desiti, s obzirom na to da se opet dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovalo autonomno vozilo.

Izvor: BBC

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,