BIZIT plus

Tata Grupa se pridružuje klubu proizvođača iPhone?

Indijska kompanija koja proizvodi iPhone može da bude ogroman izazov za Kinu?

PCPress.rs Image

Tata Grupa je trenutno u fazi pregovora sa tajvanskim dobavljačima kompanije Apple. Pregovorima se uspostavlja saradnja prema kojoj bi, Tata Grupa, indijska kompanija, u buduće trebalo da sklapa iPhone uređaje.

Cilj trenutnih pregovora je uspostavljanje sistema unutar Tata Grupe kako bi mogli da proizvode iPhone u budućnosti. To bi bila prva kompanija u Indiji koja bi proizvodila iPhone, koji se trenutno sklapaju u tajvanskim proizvodnim gigantima kao što su Vistron i Fokconn.

Takav poslovni poduhvat bi bio veliki „udarac“ za Kinu, koja je trenutno dominantna u pogledu proizvodnje elektronike. Tokom pandemije Kina i njihova proizvodnja elektronike su bili značajno ugroženi, pogotovo nakon sankcija sa SAD-om. Tehnološki giganti trenutno pokušavaju da pronađu alternativna rešenja za proizvodnju svojih proizvoda kako bi smanjili svoju zavisnost od Kine. Indija se za sada pokazuje kao jedno od odličnih rešenja.

Međutim, postavlja se pitanje u kojoj meri je takva konfrotacija pogodna u budućnosti? Indija će svakako imati veliku korist ukoliko se Apple preseli kod njih. Međutim, nije sasvim izvesno da su geopolitički rizici na taj način smanjeni ni eliminisani.

Pročitajte i:  Apple iPhone 16 Pro ima tanji okvir ekrana

Kada je reč o samim pregovorima oni se za sada nalaze u fazi strukture poslovanja. Jedna od značajnih faza pregovora je kupovina kompanije Tata i izgradnja nove fabrike za sklapanje.

Tata Grupa je fokusirana na elekrtoniku i proizvodnju visoke tehnologije sa prihodom od oko 128 milijarde dolara. Najveći deo njihovog rada čine softveri, čelik i automobili, a nedavno su postali deo lanca snabdevanja za pametne telefone. Najpre su počeli da proizvode komponente za šasije za iPhone a kako se sada čini preuzeće i sklapanje.

Još uvek nema preciznog datuma kada se očekuje kraj pregovaranja niti više detalja koji bi mogli da pokažu kompletnu prirodu ove saradnje. Sasvim je izvesno da Apple pokušava da smanji svoju zavisnost od Kine ali i da proširi svoje alternativne mogućnosti kada je u pitanju lanac snabdevanja.

Izvor: Indianexpress

Facebook komentari: