TrendMicro

Tehnološki direktori bez poverenja u svoje firme

Tržišta akcija su uzdrmana zbog pandemije koronavirusa (COVID-19), i dok su mnogi zaglavljeni u proceni njenih dugoročnih efekata – veliki broj tehnoloških rukovodilaca odreklo se svojih akcije zarad velike dobiti.

PCPress.rs Image

Zapravo, direktori američkih tehnoloških kompanija, od fintech-a do cloud usluga, u maju su kolektivno prodali akcije u vrednosti od najmanje 3,6 milijardi dolara, pri čemu su rukovodioci velikih koropracija poput Facebook-a, General Electric-a, Cloudflare-a i Activision-a prodali akcije u vrednosti pravih malih bogatstava.

Na primer, podaci američke Komisije za hartije od vrednosti koje je prikupio sajt FinViz, pokazuju da je CEO kompanije Mastercard, Ajay Banga, prodala svoje akcije kompanije u vrednosti od 23,4 miliona dolara. Glavni advokat kompanije Timothy Murphy prodao je 52.489 akcija da bi zaradio 15 miliona dolara. Većina prodaja koja je obuhvaćena ovim podacima počinje od 15. maja.

CEO i predsednik PayPal-a, Daniel Schulman, odrekao se akcija u vrednosti od 3,6 miliona dolara. Njegov kolega Jonathon Auerbach gotovo je utrostručio taj napor, prodajući akcije u vrednosti od 9,5 miliona dolara. Reed Hastings, Netflix CEO, takođe je prodao više od 50.000 akcija za 449,23 dolara, zaradivši 23,9 miliona dolara. Akcija Netflix-a je od tada pala na nešto više od 429 dolara.

Ostale značajne prodaje iznosile su 27,2 miliona dolara od direktora Activision-a, Brian Kelly-a, i Zoom-om glavni finansijski direktor Kelly Steckelberg prodala je akcije u vrednosti od 1,9 miliona dolara.

Virgin Galactic prodao akcije kompanije vredne 380 miliona dolara

Čelnici biotehnoloških kompanija 10X Genomics i Seattle Genetics, čiji su direktori, respektivno, zaradili 241,8 miliona dolara i 280 miliona dolara bukvalno preko noći na svojim akcijama. Novak Rodger, suosnivač kompanije koja se bavi genetskom modifikacijom, CRISPR, uspeo je sam da generiše 3,25 miliona dolara, što je mnogo manja cifra, ali i dalje značajna i pozamašna suma.

Možda se najzanimljivija prodaja odnosi na kompaniju koja se bavi svemirskim turizmom Virgin Galactic Richard Branson-a. Prema nedavno podnesenim dokumentima Komisiji za hartije od vrednosti, korporacija u vlasništvu Virgin-a pod nazivom „Vieco 10“ prodala je akcije ($SPCE) od 15. do 22. maja u vrednosti od 379,5 miliona dolara. Nedeljama ranije, Branson je praktički molio svetske vlade da izbave Virgin carstvo iz očiglednog predstojećeg kolapsa.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,